Stiri si noutati

ANOFM acorda prin BCR credite cu dob?nda redusa, din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/ acorda, prin Banca Comerciala Romana, credite cu dobanda redusa din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj.

Presedintele ANOFM, Silviu Bian, si presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, au semnat contractul privind creditarea IMM din bugetul pe 2005 al Fondului asigurarilor pentru somaj, informeaza un comunicat al ANOFM.

 Creditele sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate, care creeaza noi locuri de munca, precum si somerilor care infiinteaza intreprinderi, care activeaza preponderent in sfera productiei, serviciilor si turismului.

Fondul de creditare, in valoare totala de 56 milioane lei RON, va fi utilizat pana la finele acestui an si este administrat de BCR.

"ANOFM doreste sa sprijine, prin aceasta masura activa de combatere a somajului, pe intreprinzatorii mici si mijlocii, un segment deosebit de important al economiei, care trebuie sa devina principala sursa de locuri de munca. Doresc sa asigur pe toti cei interesati ca pot avea incredere in ANOFM si ca aceste credite sunt accesibile tuturor", a declarat Silviu Bian.

Valoarea unui credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, suma acordata pentru fiecare loc de munca fiind 10.000 RON. Finantarea poate acoperi 75 la suta din valoarea proiectului.

Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la trei ani pentru investitii, cu o perioada de gratie de sase luni si de pana la un an pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale. Dobanda la creditul acordat va fi 50 la suta din dobanda de referinta stabilita de BNR, iar in judetele in care se inregistreaza anual o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national, dobanda va fi de 25 la suta din dobanda de referinta.

Dobanda va fi revizuita lunar in functie de nivelul dobanzii de referinta comunicat de BNR care, pentru august 2005, este opt la suta pe an. 

 Astfel, in aceasta luna BCR va putea acorda credite cu dobanda de doi la suta/an, in cele 25 de judete in care se inregistreaza o rata a somajului mai mare decat media la nivel national.

Documentatia necesara este cea prevazuta de normele metodologice ale MMSSF si BNR nr. 2560/6/2004 si se depune la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si a municipiului Bucuresti. Informatiile sunt disponibile pe site-ul ANOFM – www.anofm.ro.

Garantiile oferite de solicitanti trebuie sa fie reale si personale (proprii sau de tip fidejusiune, girant, scrisoare de garantie etc.) si sa acopere valoarea creditului si a dobanzilor aferente pe un an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *