Stiri si noutati

APAPS ii da in judecata pe proprietarii de la CSR si Gavazzi Steel Otelu Rosu

Arpad Dobre

Ministrul Ovidiu Musetescu a avertizat recent ca Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) ii va actiona in Justitie pe proprietarii Combinatului Siderurgic Resita (CSR) si pe italienii de la Gavazzi Steel Otelu Rosu, pentru nerespectarea unor obligatii din contractele de vanzare-cumparare. Oficialul APAPS a precizat ca patronii celor doua combinate ar putea fi chiar obligati sa plateasca daune.

Nici Mos Craciun, nici Samantha

Musetescu a spus ca APAPS, este indreptatita sa-i actioneze in Justitie pe proprietarii societatilor mentionate. "Suntem convinsi ca magistratii vor face dreptate", a declarat el.

Pe de alta parte, ca raspuns la recentele actiuni ale sindicalistilor de la CSR si Gavazzi Steel, oficialul APAPS a afirmat ca blocarea soselelor, greva foamei sau altercatiile cu jandarmii nu reprezinta modalitati normale de rezolvare a problemelor.

Musetescu a atras atentia ca Executivul nu poate actiona decat legal. "Guvernul nu este nici Mos Craciun, sa asigure continuu salariile unor lucratori din societati private, nici Samantha, care sa infaptuiasca miracole si sa aduca pentru aceste societati contracte, clienti sau sa asigure de lucru", a mentionat Musetescu.

Guvernul si proprietarii nepriceputi

Presedintele APAPS a spus ca situatia de la CSR si Gavazzi Steel Otelu Rosu a constituit subiectul a numeroase discutii in Guvern, care a alocat, numai la CSR, ajutoare de urgenta de 75 miliarde de lei, bani proveniti de la buget, adica din banii tuturor contribuabililor. Musetescu a atentionat ca Executivul nu se poate substitui proprietarilor legali, "chiar daca acestia sunt nepriceputi sau, din diverse interese, nu isi conduc societatile".

De asemenea, Guvernul nu poate interveni in gestionarea si administrarea acestor societati, asa cum nu poate accepta la nesfarsit ca sa fie livrate in continuare gratis catre cele doua societati mari cantitati de gaz metan, precum si de energie electrica.

Solutii inacceptabile

Ministrul pentru privatizare a mai declarat ca Guvernul are parghiile legale pentru a asista salarial angajatii celor doua societati, insa solutiile propuse de sindicate, si anume acordarea de credite si amanari de la plata TVA, reprezinta "doar compromisuri care prelungesc agonia combinatelor si, in final, au un rezultat tragic". Sindicatul Vatra din CSR a solicitat plata unor ajutoare lunare de trei milioane lei pentru fiecare salariat, pana la reluarea activitatii in societate. La randul lor, sindicalistii de la Gavazzi Steel Otelu Rosu doresc sa determine Guvernul sa aprobe acordarea unui ajutor de doua milioane lei pentru fiecare dintre angajatii societatii. Ceea ce nu se ia in calcul de catre acesti sindicalisti este ca banii solicitati, chiar daca vor fi alocati, vor proveni de la bugetul de stat – alimentat de restul contribuabililor romani – si este putin probabil ca Guvernul sa "rasplateasca" in acest fel proasta gestionare a resurselor materiale si umane de la cele doua societati. Potrivit ministrului privatizarii, Guvernul creeaza cadrul legal, asigura protectie sociala, intervine in caz de forta majora. "Solutiile reale se regasesc tot la nivelul societatilor comerciale, mai ales cand acestea sunt private", a afirmat Musetescu, in replica la faptul ca aproximativ 1.000 de angajati ai Combinatului Siderurgic Resita si ai Societatii Gavazzi Steel din Otelu Rosu au blocat, vineri, Drumul European 70, la Caransebes, ocupand si podul peste Raul Sebes.

Actionar la schimb

In luna aprilie a acestui an, AGA de la CS Resita a hotarat transformarea in actiuni a creantelor in valoare de 65 milioane de dolari detinute de mai multi creditori. Atunci, statul a redevenit actionar majoritar al CSR, cu 85% din capitalul social. Firma americana Noble Ventures a ramas proprietarul a doar 13% din actiunile combinatului. Compania americana a cumparat, la inceputul lunii iunie 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea tranzactiei fiind de 85,25 milioane de dolari.

Cat priveste situatia de la Gavazzi Steel, la un an si jumatate dupa privatizare, societatea nu a realizat nici o obligatie investitionala, si-a dublat datoriile, volumul creantelor a crescut cu 300%, salariile s-au diminuat si numarul salariatilor a scazut cu 30%. "Acesta este rodul privatizarilor intelepte facute de fostele guverne", a mai spus Musetescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *