Stiri si noutati

APAPS va disponibiliza intreg personalul de la 13 societati

Ilinca Teodoriu, Stefan Etves

Obiectivul autoritatilor de a privatiza toate societatile cu capital de stat pana la sfarsitul anului trecut s-a dovedit a fi imposibil de realizat. Principalele motive pentru care investitorii nu s-au inghesuit sa cumpere aceste companii sunt atat datoriile uriase pe care le detin aceste unitati, cat si lipsa unor perspective de dezvoltare viabile. Dat fiind faptul ca finalizarea acestor privatizari este prevazuta in toate acordurile financiare incheiate intre tara noastra si anumite foruri internationale, in ultima perioada autoritatile autohtone au adoptat, pe banda rulanta, diverse masuri menite sa cresca atractivitatea societatile ramase in ograda statului.

Concedierea colectiva accelereaza privatizarea

Dupa stergerea datoriilor istorice, esalonarea la plata precum si introducerea privatizarilor pe un euro, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului(APAPS) a identificat o noua metoda de "accelerare a procesului de privatizare". Deoarece timp de trei ani autoritatile responsabile nu au putut identifica metode de reoganizare a unitatilor astfel incat acestea sa redevina profitabile, APAPS propune in prezent concedierea colectiva a salariatilor. Potrivit unui proiect de act normativ, elaborat de specialistii APAPS, 13 societati isi vor disponibiliza angajatii pentru a "stimula" procesul de privatizare.

Intrucat APAPS nu a identificat noi oportunitati de dezvoltare a unor anumitor zone unde majoritatea populatiei depindea de functionarea unei anumite societati, se propune "adoptarea unui act normativ care sa cuprinda masuri specifice de protectie sociala a salariatilor afectati". Astfel, cei disponibilizati vor primi, pe langa indemnizatia de somaj, venituri de completare, reise din actul normativ.

O alta masura: conversia in actiuni a datoriilor

O mai veche masura a APAPS este stingerea prin conversie in actiuni a obligatiilor unor societati provenite din imprumuturi acordate de Autoritate pentru plata utilitatilor. Potrivit unui alt proiect de act nomativ, "pentru a veni in sprijinul unor societati cu o situatie economico-financiara foarte dificila, APAPS propune conversia in actiuni a creantelor izvorate din contractele de imprumut, acordate pentru consumul de energie electrica si gaze naturale".

Conversia se va realiza la valoarea nominala de 25.000 lei, urmand ca actiunile provenite din conversie sa fie oferite spre vanzare la acelasi pret cu actiunile vandute de APAPS cumparatorului din contractul de privatizare. Societatile comerciale care vor beneficia de stingerea prin conversie a creantelor APAPS sunt: Faur SA -Bucuresti, Fortus SA-Iasi, Letea-Bacau si Roman-Brasov.

De asemenea, APAPS propune convertirea in actiuni si a datoriilor catre unitatile aflate in subordinea Ministerului Economiei (MEC), autoritatilor publice locale precum si a altor institutii publice ce livreaza energie electrica, termica sau gaze naturale. Creantele convertite vor fi stabilite de o comisie formata de catre un reprezentant al institutiei publice implicate in privatizare, precum oficiali ai Ministerului Finantelor sau MEC. Societatile propuse de APAPS pentru convertirea creantelor catre alte societati de stat sunt: Metalurgica-Reghin, Tubionx-Bucuresti, Uzinele Sodice – Govora si Hart-Miercurea Ciuc.

In cazurile in care privatizarea unei societati se dovedeste imposibila, APAPS propune modificarea strategiei de trecere in proprietate privata, in sensul introducerii procedurii de lichidare voluntara. Acesta este si cazul Combinatului de Utilaj Greu -Cluj Napoca, care, potrivit APAPS, "functioneaza mult sub pragul minim de rentabilitate". Astfel, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de act normativ prin care APAPS solicita modificarea strategiei de privatizare a acestei societati (n.n. – Combinatului de Utilaj Greu -Cluj Napoca a fost inclusa in Programul PSAL) la sfarsitul anului trecut intreprinderea avea datorii de peste 800 miliarde de lei, ceea ce depaseste de 3,3 ori cifra de afaceri. Prin urmare, dizolvarea si lichidarea voluntara a societatii este o masura impusa. Astfel, Autoritatea solicita modifificarea legislatiei astfel incat, "in situatia in care procesul de privatizare nu se inchieie prin transefrul actiunilor din proprietatea statului in proprietatea privata APAPS este mandatata sa implementeze procedura de lichidare voluntara". Aceasta poate fi unica solutie prin care specialistii Autoritatii vor reusi sa privatizeze toate societatile din portofoliu.

Societatile din portofoliul APAPS care vor face disponibilizari colective:

1. Brafor SA Brasov

2. CMB SA Bocsa

3. Foraj Sonde SA Targu Carbunesti

4. Seredile SA Galati

5. CET ZONA SA Sighetu Marmatiei

6. Exfor SA Bucuresti

7. FEPA SA Barlad

8. Hidromecanica SA Brasov

9. Hidrosib SA Sibiu

10. ICMRS SA Galati

11. REMAR SA Pascani

12. UPRUC TAP SA Fagaras

13. UTA SA Arad

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *