Reprezentantii agentiilor imobiliare afirma ca, fata de acum trei-patru ani, locuintele din Bucuresti sunt mai scumpe cu peste 50%. Preturile vor continua sa creasca usor pana la finele acestui an, tendinta care se va manifesta si pe viitor, atata vreme cat oferta va fi mai mica decat cererea, spun agentii imobiliari. Cele mai solicitate locuinte sunt garsonierele si apartamentele de doua camere.
Garsoniere la preturi de lux
In apropierea iernii, cei cu bani putini care vor sa-si cumpere o locuinta se gandesc cu multa neliniste si la pretul incalzirii, astfel ca opteaza, de multe ori, pentru garsoniere. Data fiind cererea foarte mare, pretul acestor "case", in fapt niste "cutii de chibrituri", a crescut cel mai mult.
Astfel ca, in prezent, cei care doresc sa-si cumpere o garsoniera decomandata, intr-un bloc fara datorii la intretinere, aflat intr-o zona cat de cat civilizata, trebuie sa scoata din buzunar cel putin 10.000-11.000 euro, ceea ce inseamna o crestere de circa 30-40% fata de toamna trecuta.
Blocurile din caramida sau constructiile executate dupa cutremurul din 1977 sunt la mare cautare, fapt care se "traduce" intr-un pret mai mare cu cel putin 10% fata de blocurile vechi. Cum este si normal, amplasarea intr-o zona centrala sau in apropierea unui centru comercial important sau a unui parc umfla preturile substantial, astfel incat o garsoniera situata mai la periferie poate sa fie de trei-patru ori mai ieftina ca una dintr-o zona de "bonton". Astfel, daca in zona Balta Alba sau in Colentina, o garsoniera confort I poate fi cumparata cu 9.000 -10.000 euro, in zonele centrale ale Capitalei, pretul se invarte in jurul a 18.000 dolari, sau chiar mai mult, daca are imbunatatiri.
Cerere mare pentru doua camere
Extrem de solicitate sunt si apartamentele cu doua camere, care s-au scumpit cu peste 50% fata de inceputul anului, si cu 80-90% fata de acum trei ani. Ofertele bancilor de creditare imobiliara, costul intretinerii relativ apropiat de cel al garsonierelor, precum si numarul constant de locuinte de pe piata sunt principalele motive ale acestei majorari.
Un apartament cu doua camere, decomandat, situat in zona Tineretului, costa intre 20.000 si 27.000 euro, in functie de imbunatatirile aduse. Pe bulevardul Stefan cel Mare, pretul minim al unui apartament cu doua camere este de 22.000 euro (mai putin in blocurile mai vechi), iar cel maxim, de 28.000-30.000 euro. In zone precum Splaiul Unirii sau Calea Calarasilor, preturile au crescut cu peste 30% fata de inceputul anului, astfel incat un apartament cu doua camere la un pret de 40.000 de euro poate fi considerat un chilipir.
Trei camere – minimum 20.000 euro
Apartamentele cu trei camere costa, in zona Tineretului, intre 24.000 si 30.000 euro, in functie de etaj si imbunatatiri. Pentru a cumpara o locuinta situata in zona Calarasi, trebuie sa aveti in cont circa 40.000-45.000 euro, in timp ce pentru una din zona Unirii, trebuie sa dispuneti de circa 55.000 euro, sau mai mult. In cartierele mai putin pretentioase, precum Colentina sau Drumul Taberei, pretul unui apartament cu trei camere si imbunatatiri era in primavara de circa 14.000-15.000 dolari, ca de altfel si in zonele IOR si Militari. Acum, pentru astfel de apartamente, proprietarii cer 20.000-22.000 de euro.
Afacerile imobiliare se dezvolta vertiginos in perspectiva integrarii
Pentru cei care dispun de bani, investitiile in apartamente, case si terenuri au devenit foarte profitabile. Aceasta cu atat mai mult, cu cat perspectiva integrarii Romaniei in UE si NATO a adus in atentia afaceristilor din domeniu piata imobiliara autohtona, foarte atractiva din punct de vedere al preturile practicate. Astfel ca afaceristii, straini si autohtoni, cumpara case si apartamente in zone bine cotate prin Bucuresti si prin orasele mari din tara, pe care le inchiriaza sau le vand, dupa ceva imbunatatiri.
Have something to add? Share it in the comments.