Stiri si noutati

Ascensiunea euro naste controverse in lumea finantelor

Ascensiunea semnificativa a monedei unice europene reprezinta un motiv de ingrijorare pentru analisti, care nu isi explica aceasta veritabila explozie a euro. "Nu putem justifica aceasta evolutie prin performantele economice din zona euro, pentru ca, de exemplu, Germania nu inregistreaza o crestere economica. Suntem deja ingrijorati de aceasta ascensiune rapida, dar este prea devreme ca sa putem identifica efectele", a apreciat analistul Glenn Davies, de la Banca franceza Credit Lyonnais, citat de Reuters.

O explicatie ar putea fi decizia Bancii Centrale Eu-ropene (BCE) de a nu modifica ratele principalelor dobanzi, pe care le-a redus la 2,75%, la sfarsitul anului trecut. De atunci, moneda euro s-a apreciat cu aproximativ cinci procente. "Evolutia monedei unice este benefica zonei euro, intrucat ajuta la mentinerea ratei inflatiei la un nivel scazut", a apreciat presedintele BCE, Wim Duisenberg.

Exista, totusi, si sceptici (sau optimisti, depinde din ce punct de vedere privim evolutia euro), care prevad o incetinire a cresterii monedei unice eu-ropene. "Daca ascensiunea se va mentine in urmatoarele sase luni, atunci am avea, intr-adevar, o problema. Dar nimeni nu se asteapta la asa ceva", a subliniat analistul Paul Lambert, de la Deutsche Asset Management. (M. Guta)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *