Stiri si noutati

"Asigurarea obligatorie e utila"

Marius Guta

Astfel, 74,5% din subiectii chestionati au declarat ca o lege de asigurare obligatorie este "utila" sau "foarte utila", in timp ce nivelul celor care considera aceasta lege "inutila" este de 7,9%. Peste 60% din subiecti considera ca impunerea prin lege a unei anumite societati de asigurare este "mai putin justificata" sau "deloc justificata", in timp ce, raspunzand la aceeasi intrebare, 6,2% din subiecti afirma ca o astfel de masura este "deplin justificata".

"Mai degraba la stat"

In cazul in care statul ar impune prin lege o anumita societate de asigurari, 42,4% din intervievati ar prefera ca asigurarea locuintelor sa fie facuta mai degraba la o societate de stat, iar 17,9% din cei care au raspuns sondajului prefera o societate privata.

Studiul a fost realizat in perioada 27 octombrie-2 noiembrie, la comanda revistei "Piata Financiara", prin folosirea metodei interviurilor telefonice pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei de peste 18 ani din Bucuresti. Compania Media Controller Research are, de asemenea, in derulare, o cercetare privind economiile populatiei, sistemul bancar si de asigurari.

Amenda de doua milioane de lei

"Acest studiu ne va permite sa facem o corelatie intre intentia de a contracta o polita de asigurare din proprie initiativa si cuantumul primelor pe care populatia este dispusa sa le plateasca, comparativ cu cei care vor fi obligati de stat sa se asigure", a declarat Cosmina Avram, business development executive in cadrul companiei.

Precizam ca Ministerul Administratiei Publice a intocmit un proiect de lege prin care populatia va fi obligata sa isi asigure locuinta impotriva cutremurelor, proiect care va fi prezentat pentru aprobare Guvernului. Conform proiectului de act normativ, persoanele fizice vor plati, anual, o prima de asigurare care va reprezenta 0,2% pentru locuintele din mediul urban, si 0,3% pentru cele din mediul rural, din suma pentru care se incheie asigurarea, respectiv maximum 15.000 de euro. Asiguratorul va acorda despagubiri pentru pagubele produse din cauze naturale, de cutremur de pamant, inun-datie, alunecare de teren si incendiu. Incalcarea obligatiei de asigurare, pentru persoanele fizice, va fi sanctionata cu amenda de la un milion de lei la doua milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *