Stiri si noutati

Asigurarile Eximbank ? doar in contul statului

Consuela Stegarescu

Incepand cu 1 ianuarie 2005 Banca de Export- Import a Romaniei EXIMBANK- SA va desfasura operatiuni de asigurare si reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu si lung numai in contul statului, conform modificarilor aduse Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export – Import a Romaniei EXIMBANK – SA si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior si publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 985 din 26 octombrie 2004.

In prezent, EXIMBANK desfasoara activitati de asigurare si reasigurare atat in nume si cont propriu, cat si in nume si cont stat. In nume si cont propriu este oferita "Polita de asigurare a riscului de neplata la extern? acordata pe termen scurt. Dupa data de 31 decembrie 2004 aceasta Polita va fi transferata in contul statului.

Renuntarea la activitatea de asigurare si reasigurare in nume si cont propriu a fost necesara pentru alinierea legislatiei si a statutului EXIMBANK la standardele Uniunii Europene.

EXIMBANK este institutia statului roman de tip ECA (Export Credit Agency), reprezentand singura institutie din sistemul financiar – bancar romanesc care opereaza atat ca banca, cat si ca agentie de asigurare a creditelor de export.

Modificarea Legii de functionare a EXIMBANK a fost ultimul pas pe care banca noastra il mai avea de indeplinit pentru a se situa la nivelul tuturor institutiilor similare, de tip ECA, din intreaga lume, conform cerintelor Uniunii Europene.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *