Stiri si noutati

Asiguratorii si bancile pot intra in ilegalitate in 2006

Daca guvernul nu grabeste adoptarea proiectului pentru modificarea Legii asigurarilor, firmele care au in portofoliu polite de asigurari generale si de viata si bancile care vand asigurari de viata nu mai pot functiona legal. O prevedere mai veche a a Legii 32/ 2000, amanata printr-o decizie a Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) pana la 1 ianuarie 2006, impiedica functionarea acestor activitati sub aceeasi umbrela. Proiectul de lege salutar care anuleaza aceasta prevedere, modificand Legea 32, zace pe masa Guvernului pe lista "de rezerva", sustine directorul CSA, Paul Mitroi.

In acelasi timp, proiectul de lege privind crearea pensiilor private a fost uitat, probabil, undeva in parlament, unde a suferit noi modificari spre confuzia totala a pietei, spune presedintele unei companii de asigurare.

Seful Comisiei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, ne-a declarat ca e rolul Parlamentului sa il adopte, de aici incolo, si ca nu stie in ce stadiu se afla proiectul. In sfarsit, asiguratorii nu stiu inca dupa ce metodologii sa calculeze noile tarife RCA.

Proiectul privind modificarea Legii 32/2000, fara de care unele firme de asigurari si bancile care vand asigurari de viata ar intra de la 1 ianuarie 2006 in ilegalitate, se afla in prezent pe lista "de rezerva" a guvernului, sustine Paul Mitroi, directorul general pentru "Reglementari" al CSA. Legea 32/2000, care prevede separarea activitatii de asigurari de viata de cea de asigurari generale sau de activitatea bancara de asigurari (bancassurance- sau polite vandute prin intermediul bancilor), ii poate costa pe toti actorii pietei, iar membrii CSA nu sunt vinovati cu nimic, spune Mitroi. El nu crede, insa, ca se va ajunge pana la 1 ianuarie 2006 cu adoptarea legii, chair daca se teme de intarzierile dictate de "aparatul birocratic".

"Daca proiectul de modificare a Legii Asigurarilor nu va fi adoptat pana la 1 ianuarie, o sa se gaseasca o solutie pentru ca firmele sa nu intre in ilegalitate," sustine Mitroi. Asiguratorii sunt, insa pesimisti. "Nu credem ca se va reusi adoptarea legii de catre Guvern. In orice caz, daca bancile vor gasi o solutie de eludare a legii, pentru companiile de asigurari acest lucru este mai greu de facut", spune seful unei companii de asigurari.

Proiectul legii pensiilor private a suferit atatea modificari, incat actorii privati ai pietei asigurarilor nu mai vor sa il vada decat in forma finala, dupa adoptare. "Nu mai stim exact in ce forma arata acest proiect. El s-a schimbat de atatea ori, incat nu mai stiu si nici nu vreau sa mai vad ce contine" afirma directorul general al unei firme de asigurari. El "banuieste" ca proiectul a fost intarziat, cel mai probabil, din cauza intereselor si parerilor divergente ale unor jucatori din piata, de care initiatorul legii nu poate sa nu tina seama.

Mihai Seitan, seful organismului initiator-CNPAS, sustine, insa, ca nu stie in ce stadiu se afla proiectul, acesta aflandu-se in prezent spre adoptare in Parlament.

Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *