Stiri si noutati

Asociatia de Leasing Bancar sustine infiintarea unei autoritati de reglementare a pietei leasingului

Asociatia de Leasing Bancar (ALB) sustine infiintarea unei autoritati de reglementare a pietei leasingului, in urma scandalului declansat de posibilul faliment al unei societati de leasing, potrivit unui comunicat remis, marti, Rompres.

ALB propune ca aceasta autoritate sa functioneze sub tutela BNR si sa aiba rolul de autorizare, reglementare si supraveghere a acestei piete in scopul pregatirii pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, ALB sustine impunerea unui capital minim social pentru societatile de leasing de 100 .000 euro incepand cu data publicarii noii legi si cu o crestere graduala bine definita pana la 1 ianuarie 2007, precum si impunerea leasingului ca obiect de activitate principal pentru societatile de leasing.

 "Impunerea si implementarea acestor norme minime cu referire la autorizarea si functionarea societatilor de leasing ca parte a pietei financiare non bancare vor aduce incredere in sistemul financiar din Romania, in special in societatile de leasing neafiliate bancilor comerciale, atat din partea investitorilor straini cat si din partea clientilor de toate categoriile, consumatori directi ai acestor produse financiare", se arata in comunicatul ALB.

ALB cere implementarea unui regim minimal de autorizare, reglementare si supraveghere a acestei piete si din dorinta de a oferi clientilor o sursa de protectie impotriva acelor categorii de jucatori falsi care prin frauda isi dezvolta o afacere in zone vulnerabile din punct de vedere legislativ, prin lipsa unor prevederi specifice de functionare a pietei.

 " Asemenea experiente lovesc direct in increderea populatiei in produsul respectiv si in dezvoltarea sanatoasa a acestui segment de piata si dovedesc un comportament reactiv in locul unuia preventiv, prudential din partea autoritatilor de resort. Experiente de tipul celor inregistrate recent in piata ar fi putut fi evitate daca autoritatile de resort ar fi considerat necesara implementarea propunerilor ALB in sensul reglementarii pietei leasingului", cred reprezentantii ALB.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *