Stiri si noutati

Asociatia Oamenilor de Afaceri cere reformarea ANL si CNI

Alexandru Popp

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita Guvernului sa revada statutul Companiei Nationale de Investitii si a Agentiei Nationale a Locuintei (ANL) si sa elimine aspectele ce transforma aceste societati in concurenti neloiali in raport cu firmele de constructii private", au declarat, ieri, reprezentantii AOAR, in cadrul unei conferinte de presa.

AOAR considera ca ANL creeaza concurenta neloiala prin faptul ca obtine avantaje care se regasesc in pretul produselor finite, fara contravaloare: terenuri, utilitati, rambursarea TVA.

"De asemenea, raportul pret/calitate este defavorabil, iar accesul tinerilor la locuintele ANL este redus, deoarece pretul lor, chiar daca sub cel determinat de piata libera, este mult prea mare. In plus, exista numeroase scandaluri legate de modul de repartizare a locuintelor sociale, in special, si a locuintelor, in general. S-au constatat numeroase nereguli si nerespectari ale clauzelor contractuale de catre ANL, prin introducerea unor noi taxe beneficiarilor si acordarea privilegiata de locuinte", afirma reprezentantii AOAR.

Acestia acuza ANL de o totala lipsa de transparenta in relatia cu concurenta si refuzul mascat de a colabora cu aceasta. Nu in ultimul rand, AOAR considera ca ANL este un instrument electoral, care gestioneaza importante sume de bani de la bugetul statului, in scopuri ignobile.

"In Romania, cele mai multe constructii pentru locuit, intre 82% si 86%, sunt realizate in regim propriu. Aceasta inseamna ca se construieste, in majoritatea cazurilor, fara respectarea normelor de siguranta si de protectia muncii si fara a se plati impozite la stat, afirma antreprenorii."

Agentie de Coordonare Locativa

Pentru a rezolva aceste neajunsuri, AOAR cere transformarea ANL intr-o institutie noua, numita Agentia Nationala pentru Coordonare Locativa, care sa functioneze in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Locuintei.

Noul organism va stabili cadrul de dezvoltare a ansamblurilor rezidentiale din Romania, in functie de necesitatile constatate pe plan local, si se va ocupa de initierea de legi din domeniul constructiilor si de primirea de propuneri legislative de la intreprinzatori.

Totodata, ANCL ar trebui sa constituie si o baza de date publice relevante pentru piata imobiliara. Institutia va creiona strategia de dezvoltare a constructiilor de locuinte pe termen mediu si lung si va pregati strategii de pre si postaderare la UE. De asemenea, ar trebui sa fie un mijloc de contact intre autoritati si intreprinzatori.

Contractele incredintate direct, contestate

"AOAR se declara impotriva continuarii politicii de incredintare directa a unor lucrari de investitii, mai ales cand acestea sunt finantate sau garantate din fonduri publice", afirme membrii asociatiei. In legatura cu acest subiect, presedintele AOAR, Florin Pogonaru, a nominalizat contractul pentru constructia Autostrazii Brasov-Bors, incredintat societatii americane Bechtel. De asemenea, "AOAR dezaproba parteneriatele public-private aprobate de Guvern, fara anuntarea publica a unor astfel de programe si fara a face cunoscute din timp conditiile impuse pentru acestea, apreciind ca, prin astfel de actiuni, mediul de afaceri in acest domeniu este distorsionat in mod semnificativ".

Piata neagra din constructii, peste 50%

Piata neagra din constructii reprezinta peste 50%, a apreciat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, Dan Ioan Popp, general manager al firmei Impact. El a aratat ca in Romania, cele mai multe constructii pentru locuit, intre 82% si 86%, sunt realizate in regim propriu. Aceasta inseamna, potrivit lui Popp, ca se construieste, in majoritatea cazurilor, fara respectarea normelor de siguranta si de protectia muncii si fara a se plati impozite la stat.

Antreprenorii propun infiintarea unui Registru National al Constructiilor, cu trei compartimente: sectiunea Firme, sectiunea Liber profesionisti si sectiunea Specialisti. "Nici o lucrare nu ar mai trebui sa fie autorizata daca executantul nu este inscris in acest registru. De asemenea, nu ar mai trebui emisa nici o autorizatie in lipsa contractului cu o astfel de societate." Potrivit AOAR, ar trebui sa existe controale saptamanale pe santiere si o raportare privind situatia lucrarilor la predare-receptie. Constructorii mai solicita si reducerea TVA la 5% la constructii si materiale de constructii.

Dan Ioan Popp a mai cerut ca, in domeniul imobiliar, sa fie subventionata cererea, si nu oferta, ca pana acum. Asistatii social ar urma sa primeasca, pentru plata chiriei sau pentru constructia unei locuinte, un voucher care sa le acopere o parte din cheltuieli, in functie de situatia reala a nevoilor acestora.

Targul Privat de Vile va pune accentul pe ansamblurile rezidentiale

Cea de-a treia editie a Targului Privat de Vile, ce se va desfasura in perioada 22-26 septembrie in Capitala, va pune accent pe proiectele de ansambluri rezidentiale ce vor fi construite in perioada urmatoare. In afara de a transforma vilele din "apanaj al celor puternici" intr-un produs accesibil tuturor clientilor de conditie medie, Targul isi propune sa devina "radacina" viitoarelor parteneriate public-private. Organizatorii considera ca acum este momentul cel mai propice pentru lansarea unor asemenea proiecte: leul a devenit o moneda mult mai stabila, bancile au inceput sa scada dobanzile, s-au dezvoltat tot mai multi producatori autohtoni de materiale de constructii. Reprezentanti ai primariilor, bancilor si companiilor de profil vor incerca sa puna bazele unei dezvoltari viitoare, in armonie cu Planul de Urbanism General, sistematic incalcat in ultimii ani prin modificarea abuziva a planurilor de urbanism zonal si a planurilor de detaliu.

Miron Mitrea: Programul ANL este incert daca PSD nu castiga alegerile

Ministrul transporturilor, constructiilor si locuintei, Miron Mitrea, a declarat, miercuri, la Bistrita, ca viitorul programului ANL este incert daca PSD nu castiga alegerile, transmite Mediafax. "Se vor mai da bani pentru programul ANL si anul viitor. Adica nu stiu daca se vor mai da. Daca nu castigam alegerile, nu stiu ce se va intampla", a declarat Mitrea. Intrebat daca programul ANL este in pericol in cazul in care Alianta D.A. PNL-PD castiga alegerile, ministrul a afirmat ca nu poate spune cu certitudine acest lucru, dar are temeri in acest sens. "Nu stiu ce vor sa faca atunci cand vor ajunge la putere, dar stiu ce au facut cat au fost la putere. Nu au facut nimic, nu au construit nici macar o casa, asa ca ma astept ca modul in care au fost imprastiati banii intre 1997-2000 sa continue. Sunt aceiasi ministri care sunt propusi. Credeti ca o sa fie ministru mai bun Anca Boagiu la Transporturi decat a fost atunci cand a fost ministru? Credeti ca a invatat ceva in opozitie? Nu cred", a declarat Mitrea. ANL a devenit functionala in 15 septembrie 1999, oferind credite ipotecare pentru cetatenii care doreau sa cumpere, sa modernizeze sau sa-si construiasca o locuinta, cand portofoliul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului era detinut de fostul ministru taranist Nicolae Noica.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *