Stiri si noutati

Astazi va fi stabilit primul curs oficial leu-euro

Banca Nationala a Romaniei va comunica astazi primul curs oficial leu-euro, dupa ce, incepand de sambata, moneda de referinta pentru Romania este euro. Analistii economici, dar mai ales investitorii, manifesta o oarecare stare de nervozitate in asteptarea reactiei pietei. Cei care au mizat pe moneda unica europeana asteapta o crestere importanta a acesteia, spre deosebire de cei care au ramas fideli batranului, dar (inca) vigurosului dolar, care spera ca loialitatea le va fi rasplatita mai devreme sau mai tarziu.

Analistii economici apreciaza ca schimbarea referintei va determina modificari importante pe piata creditelor bancare, atat in ceea ce priveste nivelul acestora, cat si structura. Astfel, cei care accepta sa isi asume unele riscuri vor merge pe euro, in speranta ca acesta va scadea in a doua jumatate a anului, ceea ce va insemna ca, practic, piata le va subventiona dobanda. Creditele in dolari vor fi solicitate, sustin analistii, in special de catre cei usor naivi, care iau trendul descrescator al monedei americane drept regula. In sfarsit, exista si o a treia categorie, cea a prudentilor, care vor prefera in continuare creditele in moneda nationala.

Pentru a-i combate pe cei care canta deja prohodul dolarului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat ca "dolarii vor continua sa circule pe piata romaneasca, bancile putand face in continuare, daca doresc, cotatii pe moneda americana". (M. Guta)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *