Stiri si noutati

Autoritatile au dat verde pentru scumpirea succesiva si abuziva a gazelor naturale

Claudia Botezatu

Autoritatile statului folosesc tot felul de tertipuri pentru a obliga consumatorii de gaze naturale sa scoata din buzunar bani in plus. De exemplu, eliminarea abonamentului la gaze a constituit pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) un prilej de a majora pe sest tarifele. Mentionam ca noul pret al gazelor a intrat in vigoare in urma cu doua zile, la 14 zile dupa ce ANRGN a decis includerea abonamentului in tarif. Insa din momentul introducerii noii reglementari, aproape toti consumatorii vor plati mai mult decat pe sistemul cu abonament. Nimeni din conducerea ANRGN nu a anuntat ca, pe ansamblu, au fost majorate sumele de plata la gaze. S-au efectuat scumpiri artificiale pe toate cele sase categorii de consumatori. Aceasta crestere nu are nici o legatura cu preconizata scumpire din iulie, cand ne putem astepta la preturi cu pana la 8% mai mari.

Eliminarea abonamentului a fost facuta in urma mai multor proteste din partea consumatorilor care acuzau faptul ca plateau pentru ce nu consumau. ANRGN a facut in asa fel incat aceasta masura sa fie avantajoasa doar pentru cei care consuma pana in 1.000 metri cubi pe an, facturile fiind mai mici decat in cazul sistemului cu abonament.

Insa multi dintre consumatorii casnici depasesc 1.000 mc, fiind nevoiti sa plateasca mai mult. La un consum anual de 1.500 mc, factura totala anuala va fi cu 300.000 pana la 700.000 mai mare, in functie de societatea de distributie. Cu cat creste consumul, cu atat se mareste diferenta, ajungand si la doua-trei milioane lei.

Practic, cine vrea sa plateasca mai putin nu poate folosi decat aragazul, nimic altceva, chiar si pe perioada iernii.

Inca o decizie perfida

ANRGN a mai emis recent o decizie care este in dezavantajul consumatorului. Potrivit deciziei, plata contravalorii facturii va fi facuta in termen de 15 zile calendaristice. Pentru neplata la termen, incepand cu a 16-a zi de la data emiterii facturii, se percep penalizari. Valoarea acestora nu a fost stabilita.

Daca plata nu a fost facuta in termen de 45 de zile, va fi intrerupta furnizarea gazelor naturale. Furnizorul va putea sa rezilieze contractul dupa 65 de zile in cazul in care consumatorul nu si-a achitat integral factura, majorarile de intarziere si daca nu a platit o garantie. Distribuitorul are dreptul de a solicita consumatorului casnic, care a ajuns in situatia de intrerupere a furnizarii, o garantie, valoarea acesteia calculandu-se pentru o cantitate de 300 mc.

In conditiile in care tariful mediu pentru un metru cub este in acest moment de circa 6.000 lei, garantia se va ridica la 1.800.000 lei. Garantia va fi returnata consumatorului, dupa scaderea eventualelor debite, in cazul rezilierii contractului sau daca timp de doi ani consecutivi consumatorului nu i-a fost intrerupta furnizarea gazelor pentru neplata.

In cazul in care consumatorul nu vrea sa plateasca aceasta garantie, furnizorul poate sa rezilieze contractul doar in baza unei notificari, fara nici o alta formalitate. Aceste masuri luate de ANRGN ar putea sa lase fara gaze naturale multe persoane cu venituri reduse. Sunt pensionari care nu-si vor putea permite sa plateasca acea garantie de 1,8 milioane lei. Si consumatorul are cateva drepturi, insa sunt nesemnificative si mai mult in favoarea distribuitorului. De exemplu, poate sa solicite contra cost intreruperea furnizarii gazelor naturale.

Consumatorii platesc privatizarea Distrigaz

Toate deciziile ANRGN nu reprezinta decat o strategie care sa vina in favoarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Prin clauzele din contractele de privatizare, Gas de France si Ruhrgaz, au solicitat asigurarea unor fonduri pentru investitii. Cele doua firme au amenintat ca fara aceste fonduri, care nu pot fi obtinute decat de la consumatori, nu se angajeaza in privatizarea Distrigaz. Gas de France a fost mai binevoitoare si a acceptat pana la urma finalizarea privatizarii. Insa, dupa cum a declarat noul director general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, investitorul francez, va insista pe langa institutiile statului pentru reintroducerea abonamentului la gaze.

Ruhrgaz inca se lasa asteptata in privinta incheierii procedurilor de privatizare la Distrigaz Nord.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *