Stiri si noutati

Autoritatile au marit cosul minim cu doua beri

Marius Guta

Institutul National de Statistica a stabilit ca valoarea cosului pe primul trimestru a crescut cu 45.000 de lei

Potrivit expunerii de motive la hotararea de Guvern prin care s-a modificat cosul minim, valoarea acestuia a fost determinata de rata inflatiei si a fost calculata "la preturile si tarifele lunii martie 2003". Explicatia acestui decalaj este data de prevederile legale, care stabilesc ca valoarea cosului zilnic se actualizeaza trimestrial si retroactiv. Avand in vedere datele comunicate de Institutul National de Statistica, Guvernul a decis ca valoarea cosului minim de consum lunar sa fie "de 5.410.069 lei pentru o gospodarie medie formata din 2.804 persoane, reprezentand 1.929.411 lei pentru o persoana".

Cosul minim de consum lunar reprezinta ansamblul produselor alimentare si nealimentare, precum si al serviciilor necesare unei persoane sau gospodarii pentru asigurarea unui nivel minim de trai.

O omleta la patru zile

Conform legislatiei in vigoare, cosul minim de consum este indicatorul principal folosit la calculul salariului minim pe economie. Analizand componenta cosului zilnic, ajungem la concluzia ca, potrivit autoritatilor, unui om ii sunt de-ajuns pentru a trai 7,78 mililitri de lapte batut sau iaurt, 8 grame telemea sau 35 grame de carne. Pentru a completa acest menu specific lagarelor de munca fortata, autoritatile au stabilit ca masa zilnica a unui roman poate fi suplimentata cu 7,78 grame de paste fainoase, 9,34 grame de peste proaspat sau congelat, 33 grame de zahar si 33 mililitri de ulei, precum si 0,46 oua. Pentru ca dupa orice masa copioasa se impune si un desert pe masura, Guvernul s-a ingrijit si de acest aspect. Astfel, cei care au intocmit cosul minim considera ca sunt suficiente 6,23 grame de citrice sau fructe meridionale, 34,28 grame de mere sau 7,78 grame de conserve din fructe.

Supli si usori

Rauvoitorii care critica structura cosului zilnic trebuie sa aiba in vedere si efectele benefice asupra sanatatii determinate de acesta. Astfel, o serie de boli sunt eliminate din start, cum ar fi obezitatea, de exemplu. Cu aceste ratii, romanii vor deveni un popor de oameni supli. La acest fapt contribuie si indemnul la mersul pe jos, rezultat tot din structura cosului zilnic, in contextul in care sunt prevazute doar 15 bilete de tramvai sau autobuz pe luna, de persoana.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *