Stiri si noutati

Autoritatile slujesc interesele cuplului Georgescu-Netoiu

Daniel Vlad

Modul scandalos in care Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a consimtit, recent, la fraudarea patrimoniului pe care il administreaza si care a permis cuplului Luchi Georgescu-Gigi Netoiu sa acapareze aproape gratis societatea Vincon Vrancea creeaza un precedent periculos pentru procesul de privatizare din Romania. Vincon, cel mai mare producator autohton de vinuri si bauturi spirtoase, a fost, mai bine de un an, subiectul unei actiuni in instanta intre APAPS si Luchi Georgescu. Aceasta din urma a achizitionat in octombrie 1999 de la FPS, 59,8% din actiunile Vincon, platind un avans de 27 miliarde lei. Conform contractului, restul de 106 miliarde de lei urma sa fie achitat in trei rate scadente in perioada 2000-2002. In plus, partenera lui Gigi Netoiu avea obligatia ca in primul an dupa preluare sa investeasca circa 60 miliarde de lei in societate. Surse din APAPS ne-au declarat ca suma totala datorata de Georgescu catre APAPS (aferenta ratelor neachitate, dobanzilor si penalitatilor) depaseste 200 miliarde de lei (peste sase milioane de dolari).

APAPS inchide "ochii"

Statul nu va mai vedea nici un leu de la partenera lui Netoiu, intrucat aceasta a reusit, cu ajutorul unor solide "proptele" politice, sa insele vigilenta Justitiei si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care au dat "unda verde" unei escrocherii de proportii. Cu consimtamantul deplin al APAPS, Georgescu nu numai ca a ramas stapana peste Vincon, ci chiar a reusit sa vanda 49% din actiunile societatii fotbalistului Gica Popescu. Acesta a achitat 17 miliarde lei pe respectivul pachet, in cadrul unei oferte publice de cumparare, derulate pe piata Rasdaq. Precizam ca la data lansarii ofertei, APAPS a solicitat suspendarea derularii acesteia, pe motiv ca actionarul majoritar nu si-a respectat obligatiile asumate in contractul de privatizare, iar litigiul trebuie solutionat in instanta. In acest sens, Ministerul Privatizarii a solicitat CNVM ca numai 18% din actiunile Vincon, care nu sunt in proprietatea statului, sa poata fi tranzactionate. Ulterior, in mod cu totul si cu totul surprinzator, autoritatea a revenit in scris asupra cererii formulate si a permis efectuarea tranzactiei. CNVM a actionat in consecinta, iar oferta publica de actiuni s-a derulat fara incidente.

Odiseea unei privatizari

Imediat ce s-a instalat ca patroana peste Vincon, "investitoarea" a "uitat" sa achite ratele catre APAPS, dar, in schimb, a finalizat rapid cateva tranzactii prin care si-a recuperat avansul platit. In dispretul oricarei legi, ea a vandut rapid, pe bani grei, trei crame ale Vincon si a lichidat rezerva de vinuri a societatii, care numara mii de sticle de vinoteca, extrem de valoroase. Ulterior, partenera lui Netoiu a operat o majorare de capital substantiala la Vincon, prin care a ajuns sa detina, in decembrie 2000, aproape 82% din actiunile societatii. La un an dupa semnarea contractului de privatizare, Georgescu a cerut APAPS rezilierea acestuia si returnarea avansului de 27 miliarde de lei, actualizat la data solutionarii definitive si irevocabile a cauzei. Ca raspuns, pe 30 aprilie 2001, APAPS a actionat-o in judecata pe Luchi Georgescu, solicitand obligarea acesteia la plata sumei de 35,6 miliarde de lei – prima rata din contract, plus 28 miliarde de lei -dobanda aferenta si 11,1 miliarde de lei – penalitati de intarziere la plata.

Decizie uluitoare a TMB

In mod surprinzator, in noiembrie 2001, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Georgescu, dispunand "rezilierea contractului, returnarea catre APAPS a pachetului de actiuni si obligarea autoritatii la plata sumei de 51,6 miliarde de lei catre cumparatoare, reprezentand avansul platit si reactualizat la nivelul anului 2001, plus… 345,5 milioane de lei, cheltuieli de judecata"! Decizia instantei, pronuntata in dispretul oricarei norme de drept, este cu atat mai dubioasa cu cat, potrivit legii, "debitorul care nu si-a executat obligatiile nu are dreptul de a pretinde rezolutiunea contractului". APAPS a declarat recurs la Curtea de Apel Bucuresti fata de aceasta sentinta civila. Procesul a fost amanat pentru data de 3 septembrie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *