Stiri si noutati

Autoritatile sustin ca BCR este curtata de noi investitori

Marius Guta

Cea mai mare banca din Romania ar putea fi cotata la Bursa de Valori

Mediul de afaceri din Romania nu este unul "prea prietenos", iar Executivul este constient de acest lucru si va incerca sa schimbe aceasta situatie. "Functionarii publici nu sunt intotdeauna interlocutori rezonabili, iar stabilitatea legislativa este afectata, uneori, de necesitatea adoptarii unor legi care sa corespunda cerintelor Uniunii Europene", a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase, in cadrul conferintei organizate de Piata Financiara "Romania – top 100". De asemenea, acesta nu a exclus posibilitatea cotarii la Bursa de Valori a Bancii Comerciale Romane, in contextul in care politica economica a Guvernului vizeaza dezvoltarea pietei de capital si utilizarea potentialului oferit de aceasta.

Aderarea la NATO va atrage investitorii

Iminenta aderare a Romaniei la Alianta Nord-Atlantica va avea un impact pozitiv, care va determina cresterea investitiilor straine in tara noastra, a mai declarat premierul Nastase. Ceva mai prost stau lucrurile in ceea ce priveste "drumul spre Uniunea Europeana", care, potrivit sefului Executivului, "e complicat". Acest fapt este confirmat si de raportul de tara intocmit de Comisia Europeana, care scoate in evidenta evolutia economiei romanesti in ultimii cinci ani. "Noi putem sa raspundem doar pentru ce am facut sau nu am facut in ultimii doi ani, dar trebuie sa ne asumam, ca tara, toate nerealizarile din perioada mentionata in raport", a spus Adrian Nastase.

"Romania poate mai mult"

Integrarea in UE presupune, de asemenea, amonizarea sistemului de taxe si impozite cu cel practicat in tarile comunitare, eliminarea birocratiei si a coruptiei din administratie si simplificarea sistemului legislativ. Potrivit reprezentantului Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad, Romania se confrunta, inca, cu numeroase probleme economice, care trebuie rezolvate pana in momentul integrarii in Uniunea Europeana. "Nu vreau sa va critic, dar trebuie sa recunoastem si lipsurile care exista in prezent. Romania mai are un drum lung de parcurs si este necesar ca autoritatile sa adopte masuri de crestere a standardului de viata al populatiei", a declarat Ziad Alahdad, care a afirmat, de asemenea, ca potentialul Romaniei este mult mai mare decat o dovedesc realizarile de pana acum.

BCR si TAROM, cotate la bursa?

Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi reluat prin lansarea unui nou anunt de privatizare, care va fi facut in doua saptamani, a declarat Adrian Nastase, care nu a exclus nici varianta cotarii bancii la Bursa de Valori. Aceasta masura implica si riscuri pe care, deocamdata, Executivul le analizeaza. "Oricum, piata de capital trebuie folosita mai mult, pentru ca reprezinta o resura deosebita, insuficient exploatata", a spus Adrian Nastase. Ca urmare, in scurt timp vor fi cotate la bursa si alte societati de stat, printre care se pare ca va fi si TAROM.

Un alt element de noutate legat de BCR a fost prezentat de ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. Acesta a lasat sa se inteleaga ca ING Bank a reintrat in carti si ca, de asemenea, si alti investitori ar fi interesati de BCR. "Avem semnale noi si, in mod cert, va trebui sa extindem unele etape ale procesului de privatizare".

Sistemul bancar, (inca) o problema

Pe piata bancara autohtona vor avea loc schimbari interesante in perioada urmatoare. Astfel, potrivit ministrului privatizarii, saptamana viitoare se va incheia procesul de privatizare a Banc Post, iar APAPS va scoate pe bursa pachete mici de actiuni, din portofoliul pe care il detine la BRD.

Cu toate acestea, sistemul bancar autohton mai are destule probleme, din cauza carora atat nivelul creditelor, cat si cel al depunerilor este, inca, foarte redus, a declarat presedinele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. De asemenea, in Romania, activele bancare sunt de 30% din PIB, spre deosebire de UE, unde acestea sunt de 100%. Van Groningen a sintetizat principalele probleme ale sistemului bancar astfel: produse bancare scumpe, neprietenoase, incredere scazuta in sistem si dobanzi prea mari.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *