Ministerul Agriculturii intentioneaza sa incurajeze vanatoarea cu ajutorul soimilor, a declarat, ieri, secretarul de stat Vasile Lupu. Potrivit acestuia, gonirea vanatului cu soimi este o metoda mai putin stresanta pentru animale decat zgomotul pustii. Intr-un proiect de modificare a Legii vanatorii va mai fi prevazuta interzicerea utilizarii ca arme de vanatoare a arcului cu sageti pentru ca inlesneste braconajul. In ceea ce priveste soimii, trebuie stabilite rasele care pot fi folosite si modul in care pot fi crescute aceste pasari, avand in vedere ca este interzisa tinerea lor in captivitate. Vasile Lupu a afirmat ca "sunt solicitari din Emiratele Arabe sa vina la noi sa vaneze, dar cu soimii lor".
In acest moment, exista doua proiecte de modificare a Legii vanatorii, unul initiat de Ministerul Agriculturii si altul de UDMR. Lupu crede ca UDMR se va retrage din aceasta concurenta, mai ales ca intre cele doua proiecte nu exista mari diferente. Prin proiectul sau, Ministerul Agriculturii vrea sa elimine diferentele de tratament dintre cetatenii romani si cei straini cu privire la tarifele de impuscare, dobandirea permiselor de vanatoare si dreptul acestora de a practica vanatoarea.
De asemenea, detinatorii terenurilor pe care se arondeaza fondurile de vanatoare vor primi 80% din tarifele de vanatoare.
Fondul Balc, scos la licitatie in iunie
In alta ordine de idei, Ministerul Agriculturii va lansa licitatia pentru gestionarea fondului de vanatoare de la Balc, in perioada 5-10 iunie 2005, dupa finalizarea evaluarii efectuate de consultantul PricewaterhouseCoopers (PWC), a afirmat Vasile Lupu.
In prezent, structurile de specialitate din Ministerul Agriculturii lucreaza la caietul de sarcini. Raporturile contractuale dintre MAPDR si gestionarul fondului, Ion Tiriac, a fost semnat in data de 12 aprilie 2005, dupa ce controlul efectuat a scos la iveala atribuirea acestuia fara organizarea unei licitatii publice deschise. Pana in1989, fondul de vanatoare de la Balc a apartinut protocolului de stat. In 2001, Regia Nationala a Padurilor a renuntat la fond, motivand ca se afla in imposibilitatea de a-l gestiona. Dupa aceea a urmat o atribuire temporara a fondului catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, cu care a fost incheiat in 2002 un contract de concesiune pe zece ani. Dupa doua saptamani de la incheierea contractului, termenul a fost prelungit pe o perioada de 49 ani. Omul de afaceri Ion Tiriac a investit aproximativ doua milioane euro in ingradirea, amenajarea si popularea fondului. Banii au mai fost folositi pentru reamenajarea cabanei de vanatoare si amenajarea drumurilor.
Scandalul privind fondul Balc s-a iscat in luna ianuarie, cand la o partida de vanatoare au fost impuscati 185 de mistreti. Dupa aceea au fost luate la puricat toate cele 69 de fonduri de vanatoare. Anchetele au stabilit ca doar doua dintre ele, fondurile 53 – Lighianca si 54 – Crisan, din Delta Dunarii, nu au fost incredintate conform prevederilor legale catre AGVPS Diana Bucuresti.
Have something to add? Share it in the comments.