Stiri si noutati

Autoritatile vor stabili un "pret de interventie" pentru cereale

Ilinca Teodoriu, Stefan Etves

Pentru a evita permanentele speculatii de pe piata in perioada recoltarii, incepand din acest an se va stabili un pret de referinta pentru cereale. In cazul in care pretul de vanzare al graului nu va fi corelat cu pretul de referinta, statul, reprezentat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, va cumpara cantitatile de grau necesare constituirii unui stoc public. Aceste noi masuri sunt introduse de un proiect de act normativ, elaborat de Ministerul Agriculturii (MAPDR) in vederea organizarii pietei cerealelor. Potrivit proiectului, stocul public, respectiv cantitatea de cereale necesara la un anumit moment pentru piata interna, va fi stabilit anual, la propunerea MAPDR.

"Acest proiect da posibilitatea statului sa intervina de fiecare data cand preturile de pe piata sunt fie mai mari, fie mai mici decat pretul de referinta stabilit de organizatiile interprofesionale din domeniu. Pentru a echilibra situatia, statul va cumpara cu un pret real cantitatile necesare de cereale, pe care le va scoate ulterior spre vanzare. Prin introducerea pretului de interventie, producatorii vor obtine profit, dar si agentii economici care-si desfasoara activitatea in acest sector", ne-a declarat Vasile Bacila, director in MAPDR.

Pretul de interventie, stabilit lunar

Potrivit actului normativ, autoritatile vor calcula preturi de interventie pentru porumb proaspat, refrigerat sau uscat, grau, secara, orz, ovaz, porumb pentru insamantare, boabe de sorg, hrisca, mei si seminte de iarba-canarasului. De asemenea, autoritatile vor stabili preturi de interventie si pentru faina de grau sau meslin, faina de secara, crupe, gris si malt. Preturile de interventie se vor aplica cantitatilor de cereale ce se livreaza angro la depozite, inainte de descarcarea din mijloacele de transport si va avea aceeasi valoare la toate centrele de interventie. Potrivit actului normativ, pretul stabilit de autoritati se va modifica lunar prin aplicarea unor coeficienti de corectie, stabiliti in functie de fiecare perioada a anului.

Obligatii si pentru autoritati

Actul normativ introduce obligatii si pentru autoritati. Astfel, Agentia de Plati si Interventie nu va putea cumpara cereale decat de pe piata interna si din productie proprie. In plus, cerealele cumparate de stat vor trebui sa indeplineasca si o serie de conditii privind calitatea. De asemenea, agentia nu va putea scoate cerealele la vanzare catre agentii economici decat in intervalul cuprins intre 1 august si 30 aprilie.

Exportul de cereale, avizat de stat

Potrivit directorului MAPDR, noul proiect face parte dintr-un pachet de acte normative, elaborate de MAPDR in scopul armonizarii legislatiei romanesti cu cea a UE. "Constituirea unei piete unice comunitare in sectorul cerealelor a implicat introducerea unui pret unic de interventie pentru cereale, adoptarea unor sisteme de interventie uniforme si a unor scheme de comert a caror aplicare concomitenta cu masuri privind taxele vamale si restitutii la export stabilizeaza piata comunitara", reiese din nota de fundamentare a actului normativ. In perspectiva integrarii, Proiectul MAPDR reglementeaza si conditiile de import-export cu state terte. "Operatiunile se vor desfasura pe baza unui certificat de import sau de export, a caror eliberare este conditionata de constituirea unor garantii in favoarea autoritatii competente. Atunci cand piata cerealelor inregistreaza tendinte de aparitie a unor dezechilibre majore, la comertul cu statele terte se vor deschide contingente tarifare in cadrul carora se vor aloca cote", stabileste actul normativ. Masurile introduse de acest document vor deveni obligatorii in doua luni de la publicarea in "Monitorul Oficial".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *