Stiri si noutati

AVAB trece la executarea silita a marilor datornici la fondul de sanatate

Carmen Neacsu

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va demara, in prima parte a lunii decembrie, o ampla operatiune de executare silita a peste 2.000 de firme ale caror datorii la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate insumeaza echivalentul in lei a 680 milioane de dolari, a declarat, ieri, vicepresedintele institutiei, Mircea Ursache.

Peste 70% din datorii, acumulate dupa 2001

Datoriile acestor societati s-au acumulat, in majoritatea cazurilor, incepand din 1998, an in care s-au strans 809 miliarde de lei, pentru ca in 1999 la aceasta suma sa se mai adauge alte 2.220 miliarde de lei. In anul 2000, societatile mentionate au mai acumulat debite in suma de 3.835 miliarde de lei, in 2001, de 6.028 miliarde de lei, iar anul trecut, de 6.571 miliarde de lei. Vicepresedintele AVAB, Mircea Ursache, a precizat, ieri, ca datornicii CNAS au ca obiect de activitate "cam tot ce se poate inscrie la Registrul Comertului".

In fruntea listei troneaza, dupa cum era de asteptat, intreprinderile de stat, urmate indeaproape de mari companii private sau recent privatizate. Dat fiind numarul mare al firmelor care vor intra in furcile caudine ale recuperatorilor AVAB, oficialii institutiei anticipeaza ca procesul de executare silita va fi "extrem de dificil". Cu toate acestea, pentru anul viitor, ca de altfel si pentru cel in curs, AVAB prognozeaza indeplinirea sau chiar depasirea indicatorilor de eficienta.

Firmele de stat ignora fondul de sanatate

Societatile din subordinea Ministerului Transporturilor (MTCT) conduc in topul celor mai mari datornici la fondul de sanatate, cu restante care totalizeaza 2.602 miliarde de lei. De altfel, toate unitatile din subordinea MTCT sunt trecute pe lista executarilor silite. Totalul creantelor catre CNAS depaseste 28.000 miliarde de lei. Cele mai mari datorii le inregistreaza Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj, cu 2.279 miliarde de lei, CAS din Hunedoara, cu 2.644 miliarde de lei, si CAS Brasov, cu 2.235 de miliarde. Bucurestiul se remarca atat prin sumele mari de recuperat, respectiv de 2.209 miliarde de lei, cat si prin cel mai mare numar de restantieri, 247 de firme avand, fiecare, datorii de peste un miliard de lei.

Ministrul Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, a declarat ca la recuperarea creantelor cesionate de CNAS companiile private si cele de stat vor avea parte de un tratament similar. In plus, Blanculescu a anuntat ca "declansarea procedurii de faliment este singura si ultima modalitate pentru companiile care nu mai au posibilitatea de deblocare financiara". "Transferul creantelor catre AVAB a avut un efect psihologic asupra rau-platnicilor, nivelul sumelor restante diminuandu-se simtitor", a mai spus ministrul.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *