Intensificarea actiunilor de executare silita a activelor corporale existente in portofoliul de garantii si continuarea reluarii creantelor bugetare restante la fondul de sanatate constituie unele dintre prioritatile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) pe acest an, a declarat, ieri, vicepresedintele institutiei, Mircea Ursache.
Incasari de 366 milioane de dolari
La acestea se adauga si utilizarea tuturor cailor de atac impotriva hotararilor judecatoresti pronuntate in cauza FNI si initierea de acte normative care sa reglementeze sursa financiara pentru onorarea titlurilor executorii in cazul in care AVAB va fi obligat la plata despagubirilor banesti catre deponentii FNI.
Conducerea AVAB a anuntat ieri, la prezentarea raportului de activitate pe 2003, ca nivelul incasarilor institutiei a atins 366 milioane de dolari de la infiintare, reprezentand 48% din valoarea titlurilor de stat emise in contul creditelor neperformante de la Bancorex si Banca Agricola. Veniturile directe previzionate de AVAB in 2003 au fost realizate in proportie de 120,3%, iar viramentele totale efectuate catre bugetul de stat depasesc 94,6% din veniturile realizate. Astfel, 91.662 miliarde lei au fost folositi pentru diminuarea datoriei publice interne, 200 miliarde pentru reintregirea fondului de risc al Ministerului Finantelor, alte 159 miliarde lei fiind virate pentru consolidarea Fondului National de Asigurari de Sanatate. Tot anul trecut, firmele de stat au beneficiat de conversia in actiuni a unor datorii bugetare de 7.651 miliarde lei, actiune care are in vedere cresterea atractivitatii lor la privatizare.
Mai mult de o treime din totalul creantelor convertite reprezinta datoria Oltchim Ramnicu-Valcea. Vicepresedintele AVAB, Mircea Ursache, a afirmat ca au fost inaintate in instanta cereri de atragere a raspunderii patrimoniale pentru 500 de directori si administratori ai unor firme private care nu si-au acoperit debitele. Valoarea pretentiilor formulate cumuleaza 36 milioane de dolari. (C.N.)
Controlul la SNTR, definitivat in 10 zile
In urmatoarele zece zile, ANC va finaliza ancheta in cazul privatizarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc, concluziile urmand sa fie prezentate Executivului, a declarat Ionel Blanculescu. Controlul la SNTR a fost initiat in urma informatiilor aparute in presa potrivit carora exista legaturi intre firmele care au preluat SNTR si fostul actionar majoritar, grupul de firme Interagro, iar valoarea unui teren apartinand SNTR s-ar apropia de cea a tranzactiei. Blanculescu a confirmat ca terenul amplasat in zona Baneasa este inregistrat ca aport la capitalul unei firme private, unde SNTR este actionar.
Have something to add? Share it in the comments.