Stiri si noutati

AVAB va executa 235.000 de datornici la Fondul de sanatate

Marilena Dan

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va prelua, in termen de o luna, creantele bugetare detinute de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la 235.000 de persoane juridice care datoreaza la Fondul national unic de sanatate peste 27.000 miliarde de lei. Dintre acestia, mai mult de 2.300 de mari contribuabili au datorii ce depasesc un miliard de lei fiecare.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, ce va fi aprobat, maine, de Guvern, AVAB va prelua aceste datorii prin cesiune de creanta, la valoarea consolidata in dolari SUA. Metodele de recuperare vor fi similare celor aplicate in cazul creantelor bancare, implicand, evident, si executarea silita.

Este vorba de creantele bugetare detinute de CNAS la 30 iunie 2002 asupra debitorilor persoane juridice, evidentiate in gestiunea sa ca datornici ai contributiei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru care creditorul cedent detine titluri de creanta sau titluri executorii legal constituite.

CNAS va stabili volumul creantelor

Potrivit proiectului, CNAS va identifica firmele cu datorii si cuantumul debitelor la data predarii creantelor catre AVAB. Casa Nationala va raspunde de corectitudinea si realitatea sumelor calculate de unitatile sale teritoriale, datorate de fiecare debitor in parte, si de respectarea dispozitiilor legale privind calculul penalitatilor, majorarilor si dobanzilor. "In cazul in care, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, instanta desfiinteaza titlul de creanta si/sau titlul executoriu, contractul de cesiune prin care AVAB a preluat creanta respectiva este nul cu efecte depline, partile fiind repuse in situatia anterioara incheierii contractului de cesiune", se arata in proiectul de act normativ.

Lista datornicilor, trimisa peste o luna

Predarea-preluarea datoriilor catre CNAS se va face in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, prin cesiune de creanta, la valoarea consolidata in dolari SUA a acestora la data preluarii, in conditiile prevazute de OUG nr. 51/1998 privind valorificarea unor active bancare. CNAS va notifica debitorii cedati AVAB, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Notificarea va fi facuta pentru valoarea consolidata a creantei bugetare cesionate. Sumele aferente creantelor cesionate vor fi virate de debitorii cedati, intr-un cont distinct la Trezoreria Statului, comunicat de AVAB, pana la stingerea totala a creantei cesionate.

Urmeaza executari silite in lant

"Titlurile de creanta transmise la AVAB sunt titluri executorii si se executa silit, potrivit dispozitiilor OUG nr. 51/1998. (…) Valorificarea creantelor bugetare va fi facuta, indiferent de metoda, la valoarea nominala consolidata in USD. In cazul in care debitorul cedat este si debitor al AVAB pentru o creanta bancara neperformanta, viramentele efectuate vor fi inregistrate cu prioritate, pentru stingerea creantei bugetare care se face venit la Fondul asigurarilor sociale de sanatate, indiferent de destinatia data de debitor platii respective", se arata in document. Sumele blocate prin poprirea conturilor bancare vor fi virate in contul indicat de AVAB, in termen de doua zile de la primirea cererii acesteia.

Esalonari, cu doua conditii

Creantele cesionate, pentru a caror plata CNAS a incheiat conventii de esalonare, se vor urmari in continuare de catre AVAB, in vederea valorificarii. Esalonarile la plata vor fi mentinute numai daca se incheie, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, acte aditionale de modificare a conventiilor de esalonare la plata, pentru punerea de acord cu dispozitiile OUG 51/1998. O alta conditie de mentinere a esalonarilor este aceea ca datornicul preluat de AVAB sa respecte termenele de plata stabilite prin conventiile de esalonare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *