Stiri si noutati

AVAS a platit 5 milioane $ avocatilor in procesul cu Noble Ventures!

Stefan Etves

Statul a platit circa 5 milioane de dolari pentru procesul intentat de Noble Ventures, ca urmare a anularii contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita (CSR), a declarat, ieri, Mircea Ursache (foto), presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Sunt sigur ca vom castiga procesul cu Noble Ventures. Am platit 31,4 miliarde de lei Casei de Avocatura Musat & Asociatii si 4,2 milioane de dolari Casei de Avocatura americana White & Case", a spus Ursache. Americanii s-au adresat Tribunalului Arbitral International de la Washington, cerand daune de 353 milioane de dolari statului roman. Tribunalul american a audiat saptamana trecuta martorii partilor si urmeaza sa aiba loc o pledoarie in acest caz, decizia finala fiind programata pentru luna decembrie 2004. "Am suficiente informatii, dupa ce s-au intors de la audieri cei 16 reprezentanti ai partii romane. Americanii au 1% sanse de castig", a mai spus Ursache.

AVAS: Ofertanti romani pentru Tractorul

Referitor la Tractorul Brasov, presedintele AVAS a marturisit ca cinci-sase companii sunt interesate sa preia contractul de privatizare a societatii, fiind analizata posibilitatea formarii unui consortiu. "Ma gandesc foarte serios la varianta unui consortiu romanesc care sa preia Tractorul. Intarzierea finalizarii transferului dreptului de proprietate reprezinta o exagerare din partea companiei Landini", a declarat Mircea Ursache. El a explicat ca Landini a motivat intarzierea operatiunii prin necesitatea unor garantii suplimentare. "Sunt asigurari date de o institutie guvernamentala, pentru ca actul pe care ei il asteapta publicat in ?Monitorul Oficial? a trecut de Camera Deputatilor", a precizat presedintele AVAS. El a mai spus ca plata salariilor angajatilor Tractorul este la zi, insa firma din Brasov are dificultati in achitarea sumelor cuvenite persoanelor disponibilizate, care insumeaza, lunar, 15 miliarde de lei. "Vor fi vandute mai multe active ale societatii, cu fondurile atrase urmand sa fie acoperita plata salariilor fostilor angajati. Speram sa obtinem circa 60 miliarde de lei din vanzarea activelor", a aratat seful AVAS.

De asemenea, AVAS a negociat cu sindicatele prevederile contractului de munca, obligatii pe care viitorul cumparator al societatii le va prelua pentru cel putin un an.

Electroputere va fi privatizata

AVAS se afla in negocieri finale pentru privatizarea uzinei Electroputere cu companiile General Electric, Bombardier, Siemens si Asociatia Salariatilor societatii din Craiova. "Tranzactia ar putea fi incheiata pana la sfarsitul acestei luni. Am disponibilizat 600 de persoane de la Electroputere, iar privatizarea societatii a intarziat din cauza unor probleme complexe", a spus seful AVAS.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *