Stiri si noutati

AVAS a primit unsprezece scrisori de intentie pentru privatizarea BCR

Unsprezece institutii financiare au depus pana ieri, 7 iulie, ora 17.00, cand a expirat termenul limita stabilit de AVAS, scrisori de intentie pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR).

Potentialii investitori interesati sunt Fortis (Belgia-Olanda), Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Germania), Dexia (Belgia), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta), ABN AMRO (Olanda), Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International.

"Numarul si calitatea bancilor care si-au manifestat interesul pentru preluarea BCR este deosebit de incurajator si demonstreaza clar importanta acestei privatizari pentru comunitatea bancara internationala. Sunt convins ca vom asista la o privatizare reusita?, a declarat presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea.

Anuntul de privatizare pentru BCR a fost publicat in presa romana si internationala pe 16 iunie 2005 si pe site-ul AVAS.

BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste 6 miliarde de euro. Cu 317 filiale si 12.000 angajati, BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din sud-estul Europei. Prima etapa a procesului de privatizare a constat in vanzarea directa catre BERD si IFC a unui pachet a unui pachet de 25% plus doua actiuni. In cadrul celei de a doua etape a acestui proces, 8% din actiunile BCR au fost vandute prin negociere directa catre Asociatia Salariatilor BCR. In varianta vanzarii pachetului mai mare, BERD sI IFC vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR. In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune. Principalul criteriu de pre-calificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata, cu rating de risc scazut pentru investitii (cel putin "BBB minus" – n.r.) acordat de catre o agentie internationala de rating reputata. In cazul unui consortiu, investitorul care este institutie financiar-bancara internationala reputata cu un rating de investitii va dobandi cel putin o treime din totalul actiunilor BCR. Investitorii precalificati vor fi anuntati la 14 iulie, iar ofertele angajante trebuie depuse pana la 19 septembrie. Consultantul statului in acest proces este Daiwa Securities.

Deutsche Bank ar vrea 61,88% din BCR

Banca germana Deutsche Bank a depus, ieri, o scrisoare de interes pentru preluarea a 61,8825% din actiunile de credit ale BCR, potrivit Medifax. Deutsche Bank este cea mai mare banca germana sI una din cele mai mari din lume. Are 65.400 de angajatI sI opereaza in peste 100 de tari. Gestioneaza active de peste 840 miliarde de euro.

BNP Paribas, traditie in ?private banking?

Este banca nr.1 in Franta sI una din cele mai mari institutii de credit din Europa. IsI desfasoara activitatea in 18 state, unde finanteaza mari investitii. Are o indelungata traditie in "private banking? sI gestioneaza active de peste 100 miliarde de euro.

Banca Intesa, lider in Italia

Intesa este cea mai mare banca din Italia din punct de vedere al capitalului. Este in expansiune pe piata est-europeana. A cumparat, in acest an, 75% din actiunile bancii belgradene Delta Banka. Veniturile obtinute de banca Intesa in 2004 au fost de 4,9 miliarde de euro.

Alte oferte onorante

Fortis Investment, unul din cele mai mari grupuri mondiale de fonduri de investitii, care gestioneaza active de 78 miliarde euro, cu 6.000 de salariati.

KBC este o banca si societate de a sigurari multinationala prezenta in Belgia (a treia ca marime) si in Europa Centrala (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Slovenia). KBC are circa 795 de sucursale in regiune. "Erste Bank este interesata sa intre pe piata bancara din Romania deoarece crede in potentialul urias pe care il are aceasta piata. Din acest motiv, anul trecut si-a anuntat oficial intentia de a participa la privatizarea CEC.Deoarece in privatizarea CEC nu s-a luat inca o decizie, BCR, desi este o banca comerciala, cu cea mai mare cota pe piata afacerilor de retail din tara, ofera Erste Bank o alternativa de intra cu un procent semnificativ pe piata romaneasc?, se arata intr-un comunicat al bancii, remis redactiei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *