Stiri si noutati

AVAS continua procedura de privatizare, mai ales prin lichidare

Societatile comerciale aflate in portofoliul AVAS, si care nu mai atrag investitori vor intra in lichidare, a aratat, intr-un comunicat, vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/, Laszlo Gyerko.
�Daca in 2005, a fost initiata procedura de lichidare pentru 98 de societati comerciale, pentru anul 2006, vom continua, in mod accelerat, procesul de trecere in proprietate privata, in special prin lichidare, a societatilor comerciale care se mai afla inca in portofoliul rezidual al Autoritatii. Se va ajunge astfel la o concordanta intre forma si fond, intrucat, desi numarul societatilor comerciale ramase poate parea mare, impactul lor economic este neglijabil" , a precizat Laszlo Gyerko.
Procesul de privatizare, din perspectiva AVAS, se afla, in acest moment, in faza sa finala. AVAS mai are un portofoliu rezidual de societati comerciale, aflate, in marea lor majoritate, intr-o situatie economico-financiara deosebit de dificila. Trecerea acestor societati lor in proprietate privata sunt delicate, sustin reprezentantii Autoritatii, intrucat aceste societati nu mai au o greutate economica reala, dar ridica in schimb probleme sociale cu impact major.
In acest caz, una dintre alternativele viabile la vanzarea pachetelor de actiuni este lichidarea, care presupune vanzarea activelor pe module functionale, care sa ramana in piata, ca actori economici platitori de taxe si impozite, capabili sa asigure ocuparea fortei de munca, precum si valorificarea resurselor existente in economie.
In prezent, AVAS are in lichidare judiciara 334 societati, 17 societati sunt in lichidare voluntara si alte 175 de societati sunt in proces de dizolvare. Despre aproximativ 21 de societati nu se cunosc datele referitoare la activitatea a circa 21 de societati.
In portofoliul Autoritatii, cu exceptia societatilor cu statut special, se mai afla 627 de companii cu capital majoritar de stat. Dintre acestea, in decursul anului 2005, au fost analizate peste 200 societati comerciale. Au fost selectate societatile care inregistrau pierderi, un volum mare de plati restante, un grad ridicat de indatorare, precum si lipsa lichiditatilor. In cadrul analizei s-a tinut cont de atractivitatea lor la privatizare, numarul de scrisori de intentie, de cate ori au fost scoase la privatizare, daca sunt revenite in portofoliu in urma unor privatizari nereusite.
AVAS a hotarat dizolvarea / lichidarea a 138 societati comerciale, printre care: Procas S.A. Bucuresti, Autotransport S.A., Iasi Servicii Comunale S.A. Codlea, Munca S.A. Ovidiu, CISAM S. A. Sannicolau Mare.
In anul 2005, in procesul de privatizare / lichidare, AVAS anuntat ca a intampinat greutati, din cauza unor factori obiectivi, precum modificarile legislative. Astfel, numai aparitia O.U.G. nr. 26/2005 si abrogarea dispozitiilor legale referitoare la acordarea inlesnirilor la plata obligatiilor bugetare restante a determinat retragerea cumparatorilor din negocieri inainte de depunerea ofertelor finale, imbunatatite si irevocabile.
De asemenea, pentru lansarea la privatizare este necesara o serie de documente (avizul de mediu pentru privatizare, certificate de obligatii bugetare etc.) care sunt furnizate de alte institutii ale statului (Consiliul Concurentei, Autoritatea de Mediu, Ministerul de Finante etc.)
In acelasi timp, potrivit AVAS, interesul potentialilor cumparatori a scazut simtitor, in primul rand datorita lipsei de atractivitate a societatilor comerciale, confruntate, in marea lor majoritate, cu o situatie economica si financiara deosebit de dificila, dar si din cauza anularii facilitatilor privind datoriile societatilor comerciale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *