Stiri si noutati

AVAS se opune incetarii activitatii Azomures si sustine continuarea negocierilor intre sindicatele si patronatul din societate

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului /AVAS/, in calitatea sa de actionar minoritar, cu 7,69 la suta din capitalul social al S.C. Azomures S.A., se opune incetarii activitatii Azomures si sustine continuarea negocierilor intre sindicatele si patronatul din societate prin toate mijloacele legale, asa cum a facut si in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, potrivit unui comunicat de presa emis joi de AVAS.

In Adunarea actionarilor din 9 august acest an, actionarul majoritar, Transworld Fertilizers Holding a decis incetarea activitatii productiei combinatului pe o perioada nedeterminata si concedierea colectiva a angajatilor incepand din 24 august 2005.

Asa cum a facut-o si in intalnirile succesive cu patronatul si sindicatele din societate, din data de 15, respectiv, 18 august 2005, conducerea AVAS este dispusa sa sustina, ca mediator, obtinerea unui punct de vedere comun in privinta viitorului Azomures S.A.

In cadrul acestor intalniri s-a aratat ca patronatul respecta clauzele sociale incluse in contractul de privatizare semnat de FPS in data de 24 decembrie 1997, care cuprindeau, printre altele, mentinerea locurilor de munca existente la data privatizarii pe o perioada de patru ani de la data semnarii contractului, aceasta fiind principala problema cu care se confrunta in prezent societatea.

Presedintele si directorul executiv al S.C. Azomures S.A., Fuat Kalgay a aratat ca problemele cu care se confrunta fabrica rezida, pe de o parte, in cresterea pretului metrului cub de gaz la nivel international coroborata cu scaderea pretului de vanzare a produsului finit, iar pe de alta parte, in scaderea continua a pietei de desfacere interne.

Sindicatele din Azomures s-au aratat deschise pentru initierea unui dialog constructiv cu patronatul, pentru gasirea unor solutii de compromis care sa permita continuarea productiei si pastrarea locurilor de munca, imediat dupa finalizarea procesului intentat de sindicate actionarului majoritar, referitor la nerespectarea cresterii cu 9,5 la suta a salariilor angajatilor Azomures, conform Contractului Colectiv incheiat la nivel de ramura.

Desi considera ireal motivul invocat de actionarul majoritar privind cresterile cheltuielilor cu salariile – acestea fiind, in prezent, chiar mai scazute decat la nivelul anului 2004 – sindicatele sunt dispuse sa ia in discutie aspectele legate de mentinerea tuturor angajatilor, fara aplicarea cresterilor salariale solicitate, dar cu transformarea acestora in prime cota parte din eventualul profit la sfarsit de an; reorganizarea societatii, disponibilizari colective partiale cu plati compensatorii si acordarea cresterilor salariale solicitate pentru angajati ramasi in combinat; orice alt punct de vedere constructiv .

Conducerea AVAS isi exprima convingerea ca situatia din societate se va detensiona, avand in vedere declaratiile reprezentantului legal al patronatului Azomures privind intentia de a nu aplica decizia AGEA pana la epuizarea completa a tuturor cailor de dialog, in vederea gasirii unei solutii convenabile tuturor partilor implicate. Astfel, conform prevederilor legale in vigoare, decizia AGEA poate fi pusa in aplicare timp de un an, ulterior fiind lovita de nulitate.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *