Stiri si noutati

AVAS va solicita clarificari firmei Balkan Petroleum in cazul Rafo Onesti

“”>Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va solicita clarificari firmei Balkan Petroleum daca exista un contract de novatie cu firma Calder-A, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele AVAS, Razvan Orasanu.
Novatia este schimbarea in cadrul unui contract in derulare a unei firme cu alta companie care isi asuma toate obligatiile aferente acelui contract, obligatii neindeplinite inca, in conditiile in care prima firma doreste sa iasa din acel contract.
Potrivit lui Razvan Orasanu, o novatie fara acordul AVAS este nula de drept si, mai mult, cesiunea actiunilor de catre firma Balkan Petroleum fara acordul prealabil scris al AVAS este interzisa.
Penalitatea pentru o asemenea tranzactie, conform unei clauze din contract, este de 100 la suta din pret, respectiv 11,4 milioane dolari.
Presedintele AVAS a precizat ca proprietarul actual al actiunilor Rafo Onesti este Balkan Petroleum, iar firma Calder-A nu are nici o calitate in acest demers. Afirmatia potrivit careia firma Calder-A detine aceste actiuni inca din iunie 2005 este vadit tendentioasa, a mai spus Razvan Orasanu.
Presedintele AVAS a aratat ca situatia de la Rafo Onesti nu este iminenta si presanta, compania fiind foarte departe de faliment si, mai mult, datorita preturilor bune la petrol, obtine un profit insemnat.
O novatie este la latitudinea institutiei publice implicate si reprezinta o decizie de oportunitate a institutiei, a mai spus Razvan Orasanu. Sugestia ca ar fi obligatorie novatia contractelor, la solicitarea titularului de contract, este falsa, a precizat acesta.
Din investigatiile AVAS, in spatele firmei Calder-A se afla mai multe firme intermediare, ajungandu-se in final la o fundatie cu sediul in care are un capital disponibil de numai 25.000 dolari.
Rafo are datorii de aproximativ 300 milioane euro. Proprietarul companiei este Balkan Petroleum care a vrut sa vanda, in 2005, compania catre Calder-A. AVAS nu a recunoscut insa contractul dintre cele doua companii. In prezent, Rafo rafineaza benzina pentru Calder-A, 85 la suta din productia companiei din Onesti mergand la export.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *