Stiri si noutati

Balbaiala Executivului privind Codul Fiscal a debusolat bancile si piata de capital

Consuela Stegarescu

Guvernul a fost obligat sa amane pentru a patra oara aplicarea impozitelor majorate pentru castigurile obtinute din tranzactii pe piata de capital si imobiliara, respectiv cele obtinute din dobanzi. Ministerul Finantelor a dat un comunicat de presa care anunta acest lucru abia ieri seara. Ieri, bancile si brokerii au aplicat tot vechile impozite, chiar daca motivul pentru care aplicau tot 1%, si nu 10%, era diferit. Impozitele percepute pe aceste tranzactii vor fi majorate abia la 1 ianuarie 2006, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor.

Noile impozite planuite de Guvern au fost amanate de cei care trebuiau sa le aplice deoarece Executivul nu a fost capabil sa respecte termenul pe care si l-a dat singur pentru a legifera intrarea in vigoare a acestora. Pentru ca noile impozite sa intre in vigoare ar fi trebuit publicate in ?Monitorul Oficial? atat Legea de promulgare a Ordonantei de modificare a Codului Fiscal, cat si norme care sa explice cum se calculeaza noile impozite. Dezbaterile in Parlament au durat mai mult, iar Ministerul Finantelor nu a reusit sa intocmeasca la timp normele.

Explicatiile Ministerului Finantelor

Potrivit comunicatului dat de MFP, modalitatea de impozitare a castigurilor din tranzactiile imobiliare, cu actiuni si din dobanzi "difera in textul de lege votat in Parlament fata de prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2005 (actul normativ care reglementa modificarea Codului Fiscal pentru acest an)?. Tot in acelasi comunicat, vina intarzierii este pusa in spinarea deputatilor: "Astazi (n.r.: ieri), 1 iunie 2005, legea (n.r.: cea de aprobare a Ordonantei) a fost transmisa de catre Camera Deputatilor spre promulgare la Presedintia Romaniei?.

Ieri se aplicau tot impozitele vechi

Pana ca MFP sa anunte ca a mai amanat inca o data aplicarea noilor impozite, bancile si brokerii aplicau tot impozitele vechi. Motivatiile reprezentantilor au fost insa diferite. "Aplicam impozit de 1%.

N-avem alta lege si nici instructiuni de aplicare?, ne-a declarat directorul general adjunct al BRD-GSG, Petre Bunescu. Aceasta situatie nu se intalnea numai la BRD. Banci precum Alpha Bank si BCR aplicau tot impozitul de 1%. "Comunitatea bancara este mahnita ca nu se intelege faptul ca aplicarea Codului Fiscal nu se poate face fara publicarea prevederilor acestuia cu cateva zile inainte?, afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele al Alpha Bank, Radu Ghetea, inainte de anuntul MFP.

Brokerii aplicau textul votat de deputati

Brokerii se ghidau ieri dupa textul votat de deputati. Reamintim ca acestia au decis ca nu se va aplica impozitul de 10% pe castigurile din tranzactiile bursiere. Potrivit lui Marius Plugaru, director la Ieba Trust, brokerii aplicau ieri impozit de 1%, pe baza textului votat in Camera Deputatilor. "Nu stiu de ce nu se publica (n.r.: actul normativ) in Monitorul Oficial?, afirma acesta. "Toata lumea e suparata; in primul rand investitorii?, mai spunea Plugaru. Totodata, acesta aprecia ca "nimeni nu-si va mai permite sa promulge un Cod Fiscal fara sa-si faca bine temele?.

Astfel, aplicarea noilor impozite fusese deja amanata de cei care trebuiau sa le aplice inainte ca MFP sa anunte.

Presedintele a semnat Legea de modificare a Codului Fiscal

Decretul de promulgare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta privind modificarea si completarea Codului Fiscal a fost semnat, ieri, de presedintele Traian Basescu, Guvernul amanand aplicarea unor prevederi din ordonanta pana la publicarea legii in "Monitorul Oficial". De asemenea, seful statului a promulgat si Legea privind respingerea OUG nr. 24/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Ambele acte normative au fost trimise, tot ieri, la "Monitorul Oficial", a declarat consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, citat de Mediafax. Cele doua legi au fost transmise de la Camera Deputatilor la Presedintie pentru promulgare.

Termenul de intrare in vigoare a cotelor de impozit majorate pentru veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile pe piata de capital, introduse prin noul Cod Fiscal, era ieri, 1 iunie. Executivul a abrogat printr-o ordonanta de urgenta acest termen. Astfel, modificarile la Codul Fiscal vor intra in vigoare dupa ce legea va fi publicata in "Monitorul Oficial". In aceasta perioada, vor ramane valabile cotele de 1% de impozit, stabilite prin precedenta ordonanta de modificare a Codului Fiscal, din 30 decembrie 2004. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *