Stiri si noutati

Banc Post intra pe piata creditelor ipotecare cu sprijinul BERD

Pe piata creditelor ipotecare "inghesuiala" este atat de mare, incat e posibil ca, in curand, sa nu mai ramana nici un loc liber. Date fiind avantajele oferite de acest tip de credite, atat pentru institutiile financiare, cat si pentru clienti, tot mai multe banci sunt interesate sa ofere acest tip de produs. Ultima banca ce a intrat pe aceasta piata este Banc Post, care a primit un important sprijin financiar din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Sprijinul financiar consta in acordarea unui credit in valoare de 20 milioane de euro, pe o perioada de 11 ani, pentru finantarea viitorului program de credite ipotecare al institutiei romane. Contractul de imprumut a fost semnat de catre directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek, si presedintele Banc Post, Elena Petculescu.

Finantare precara

Potrivit oficialului BERD, creditele ipotecare acordate pana in prezent in Romania sunt estimate la cel mult 250 milioane de euro, in conditiile in care bancile se confrunta cu lipsa de finantari pe termen lung. In consecinta, aceste sume sunt asigurate prin imprumuturi de la institutiile financiare internationale, cum ar fi BERD. "Sper ca autoritatile romane sa creeze un cadru legislativ care sa permita dezvoltarea pietei creditelor ipotecare, cu ajutorul institutiilor internationale si al bancilor comerciale. BERD poarta discutii si cu alte banci, astfel ca vor mai exista tranzactii de acest fel in curand", a afirmat Hildegard Gacek.

Si in lei, si in valuta

Banc Post va acorda credite atat in lei, cat si in dolari si euro, pentru o durata minima de cinci ani si o durata maxima de 15 ani. Valoarea unui credit individual este cuprinsa intre 5.000 si 50.000 de euro.

In cazul achizitiei de locuinte, avansul acordat de client este de cel putin 25% din valoarea tranzactiei. Pentru reparatii sau modernizari, banca va finanta cel mult 50% din valoarea de piata a imobilului inainte de consolidare. Creditele vor fi disponibile, pentru inceput, la sucursalele Banc Post din Bucuresti, Botosani, Arad si Dambovita. Reprezentantii celor doua institutii nu au dezvaluit dobanda care va fi practicata de Banc Post pentru imprumuturile ipotecare.

Primele contracte, in septembrie

Potrivit estimarilor oficialilor Banc Post, primele credite ipotecare vor fi acordate in luna septembrie a acestui an. Portofoliul de proiecte al BERD in Romania valoreaza aproximativ 2,3 miliarde de euro, din care 461 milioane de euro reprezinta investitii in sectorul financiar-bancar. Banc Post a inregistrat, in primele trei luni ale acestui an, un profit brut de 122,8 miliarde de lei, respectiv un profit net de 101,5 miliarde de lei. Bugetul de venituri si cheltuieli aferent acestui an prevede obtinerea unui profit brut de 385 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *