Stiri si noutati

Banca centrala isi reface rezerva valutara

Interventiile BNR in piata interbancara prin cumparari de valuta au dus la o crestere a rezervei valutare, in luna februarie, de 78,3 milioane euro, pana la 6,42 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al institutiei.

Banca centrala a cumparat, luna trecuta, de la banci, 63,4 milioane euro, in cadrul interventiilor prin care a incercat sa evite o apreciere excesiva a monedei nationale. In acelasi timp, BNR a inregistrat venituri din administrarea rezervei internationale in suma de 21,4 milioane euro si un surplus al intrarilor nete de 50,7 milioane euro din majorarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare si cotizatii.

Din rezerva internationala au fost retrasi 57,2 milioane euro pentru plata ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor (MF).

Majorarea rezervei valutare a acoperit, insa, in anumita masura, scaderea pretului aurului, astfel ca rezerva internationala s-a ridicat la 7,49 miliarde euro, cu numai 50 milioane de euro peste nivelul consemnat la sfarsitul lunii ianuarie. Platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de MF pana la finele anului 2004 insumeaza 1,29 miliarde de euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *