Stiri si noutati

Banca Mondială a acordat un ?mprumut de 110 milioane euro pentru reforma sistemului juridic din Rom?nia

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, şi Anand Seth, directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Sud, au semnat vineri, la Palatul Victoria, un acord de împrumut de 110 milioane euro, bani care urmează să susţină reforma sistemului juridic din România. Acordul a fost semnat în prezenţa premierului Călin Popescu-Tăriceanu şi a ministrului Justiţiei, Monica Macovei.
Pe lângă banii proveniţi de la Banca Mondială, România va avea o contribuţie proprie de 32 milioane euro. "Sunt convins că acest împrumut va avea un impact semnificativ în ceea ce priveşte reforma în justiţie, declanşată şi asumată de Executiv", a declarat primul-ministru, după semnarea acordului.
Premierul Tăriceanu a precizat că, în ceea ce priveşte arhitectura constituţională şi instituţională, principiul fundamental este separaţia puterilor, dar şi controlul şi echilibrul reciproc în stat. "Justiţia este o putere independentă, iar Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, nu face decât să administreze justiţia", a spus Călin Popescu-Tăriceanu. Primul-ministru a explicat că banii proveniţi din împrumutul acordat de Banca Mondială vor fi destinaţi reabilitării instanţelor, informatizării activităţii din justiţie, îmbunătăţirii managementului şi creşterii eficienţei în actul de justiţie.
"Informatizarea instanţelor va duce la responsabilizarea judecătorilor faţă de cetăţenii care caută dreptate", a conchis premierul Tăriceanu.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a precizat că beneficiarii acestui împrumut sunt "sistemul de justiţie şi românii care au contact cu justiţia". "Acordul este un suport extrem de important adus reformei în justiţie. Este evident că fără bani discutăm în zadar despre reforma în justiţie", a spus Monica Macovei. Ea s-a declarat convins de faptul că la finele proiectului "sălile de judecată vor arăta minunat, judecătorii se vor simţi într-o sală de justiţie", iar "justiţiabilii vor simţi demnitatea actului de justiţie".
"Unul din obiectivele programului este să scurtăm timpul unui proces, iar judecătorii să intre cu mai puţine cauze în sala de judecată", a adăugat Monica Macovei. Directorul Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Sud, Anand Seth, a declarat, la rândul său, că proiectul de reformă în justiţie are o "importanţă strategică extraordinară". "O justiţie eficientă şi independentă este soluţia pentru un stat modern, european, aşa cum aspiră să fie România.
O astfel de justiţie este esenţială pentru o piaţă economică liberă", a subliniat Anand Seth. Reprezentatul Băncii Mondiale a dat citire unor date statistice conform cărora 20% dintre români cred că sistemul juridic este unul rapid şi 30% că este imparţial. Împrumutul Băncii Mondiale a fost acordat pe 15 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani. Strategia de reformă a sistemului judiciar şi Planul de acţiune pentru implementarea strategiei 2005-2007 au fost aprobate de Executiv în martie 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *