Stiri si noutati

Banca Mondiala: Romania trebuie sa accelereze reformele!

Carmen Neacsu

Integrarea cu succes a tarii noastre in Uniunea Europeana (UE) depinde de impactul aplicarii in continuare a reformelor economice. Acestei concluzii a Raportului de tara al Bancii Mondiale (BM) – "Restructurare pentru integrarea in UE", i se alatura si cea potrivit careia atingerea obiectivului de integrare depinde de "realizarea agendei de reforma institutionala si administrativa". Memorandumul economic de tara al BM reliefeaza atat progresele inregistrate de tara noastra in ultimii ani, cat si punctele slabe ale economiei. Astfel, Romania a progresat in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica, insa trebuie sa accelereze reformele structurale si sa continue procesul de privatizare pentru a recupera decalajul economic fata de tarile comunitare si a se integra in UE. Potrivit ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, documentul BM reliefeaza, la capitolul puncte forte, cresterea economica, stabilitatea macroeconomica si procesul de dezinflatie. La fel ca si premierul Adrian Nastase, oficialul Finantelor recunoaste ca tara noastra mai are "multe lucruri de facut in viitor", accentul urmand sa fie pus in special pe reducerea saraciei. De altfel, la acest ultim aspect s-a consemnat o reducere a nivelului de saracie de la 35,5% in 2000, la 28,9%, in perioada 2001-2002, ceea ce demonstraza, potrivit premierului, ca "reformele economice genereaza rezultate pozitive si in sectorul social". Nastase a afirmat ca problemele sesizate in raport reflecta decalajul economic existent inca intre Romania si cele zece state care au aderat la UE la 1 mai 2004, dar a explicat diferentele prin faptul ca reforma a inceput in Romania mai tarziu fata de celelalte tari analizate. "Simtim nevoia sa acceleram ritmul schimbarilor in perioada care urmeaza", a spus Nastase.

Saracia, la un nivel inacceptabil

"Eforturile de reforma au dat rezultate, reflectate in cresterea economica de 4-5% pe an, reducerea inflatiei in 2003 la cel mai redus nivel de la inceputul tranzitiei, precum si reducerea saraciei, aflata insa la un nivel inacceptabil de ridicat", a declarat directorul BM pentru Europa Centrala si de Sud, Anand Seth. El a mentionat si cresterea venitului pe cap de locuitor cu 10% fata de anul 2000, precum si majorarea nivelului rezervelor internationale ale bancii centrale. Cu toate acestea, autoritatile trebuie sa finalizeze procesul de privatizare si reforma sectorului energetic si sa reformeze administratia pentru a pregati aderarea la UE.

"Romania are o ocazie istorica de a profita de rezultatele bune de pana acum pentru a continua reformele structurale, cruciale pentru imbunatatirea nivelului de trai al populatiei", a spus Seth.

Reforma intreprinderilor, provocarea majora

Potrivit sefului echipei care a realizat raportul, Rosalinda Quintanilla, una dintre cele mai importante provocari cu care se confrunta Romania este reforma sectorului intreprinderilor. "Reforma lenta si ineficienta a intreprinderilor din trecut a facut ca, in Romania, numarul firmelor care trebuie sa fie privatizate sau lichidate sa fie mai mare decat in toate celelalte tari candidate la un loc", a spus reprezentantul Bancii Mondiale. Reprezentanta BM a punctat faptul ca tara noastra a cheltuit mai mult pentru mentinerea in viata a intreprinderilor nerentabile, in detrimentul unor sectoare strategice, precum invatamantul. Raportul BM puncteaza faptul ca tara noastra va trebui sa elimine arieratele din economie, sectorul energetic fiind nominalizat ca fiind una dintre sursele principale de deficit cvasifiscal. "Pierderile si subventiile implicite din sectorul energetic s-au ridicat la 6,5% din PIB in 2001, si, daca acestea au scazut in 2002 la 2,5%, ele au crescut la peste 3%, in 2003. In plus, totalul arieratelor fiscale a fost estimat la 10,8% din PIB in 2001 si 12,6% in 2002", se arata in documentul BM.

In ceea ce priveste integrarea comerciala cu statele membre UE, aceasta se afla la un nivel destul de ridicat, insa exporturile Romaniei continua sa fie dominate de bunuri, cum ar textile si incaltaminte, cu un nivel redus de valoare adaugata. Aceasta va duce la accentuarea concurentei cu alti producatori din tarile in curs de dezvoltare, mai ales de la 1 ianuarie 2005, cand vor fi eliminate restrictiile calitative din UE, la produsele textile si articolele de imbracaminte.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *