Stiri si noutati

Banca Mondiala va aloca Romaniei un miliard de dolari in urmatorii trei ani

Banca Mondiala ar putea elibera, in luna mai, a doua transa de imprumut aferenta Programului de ajustare structurala PSAL II, in valoare de circa 150 milioane de dolari, informeaza un comunicat al institutiei financiare. PSAL II, parafat in septembrie 2002, prevede finantari in valoare de 300 milioane de dolari. Prima transa, in valoare de circa 150 milioane de dolari, a fost acordata Romaniei in octombrie 2002, iar cea de-a doua, de valoare similara, va fi eliberata dupa finalizarea programului, prevazuta initial pentru finele lui 2003. Potrivit unui comunicat al BM, directorul pentru Europa Centrala si de Sud (Romania, Bulgaria si Croatia) al institutiei, Anand Seth, s-a aflat marti si miercuri la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii romani stadiul programelor convenite.

Astfel, la intalnirea cu ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, s-a abordat tema asistentei financiare care va fi acordata Romaniei de catre Banca Mondiala in urmatorii trei ani, efort financiar estimat la aproximativ un miliard de dolari. Aceasta vizeaza finalizarea procesului de reforma structurala, atingerea obiectivelor privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, progresul in domeniile Educatiei, Sanatatii si protectiei sociale.

Potrivit BM, Anand Seth a apreciat progresele inregistrate in procesul de privatizare a companiilor Petrom si Distrigaz, precum si restructurarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), angajamente luate de Romania in cadrul Programului PSAL II. Anand Seth a analizat, impreuna cu ministrul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, viitorul program multianual de reforma a administratiei publice PAL (Programmatic Adjustment Loan – Imprumutul pentru Ajustare Programatica), a carui prima faza este in valoare de 150 milioane de dolari. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *