Stiri si noutati

Banca Nationala nu poate raspunde cererii exportatorilor de a interveni pe piata, afirma consilierul guvernatorului BNR

Banca Nationala face un pas mare catre convertibilitatea totala a leului, astfel incat nu poate raspunde cererii exportatorilor de a interveni pe piata, a declarat marti, intr-o dezbatere organizata de EurActiv, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Vasilescu a admis ca a existat o marja mare a inflatiei, dar a numit in continuare interventia de pana acum a BNR in sustinerea cursului "subventie".

"Vedem cu totii ca leul se intareste pe piata valutara si eu indraznesc sa spun ca acesta este mersul pietei", a spus Vasilescu.

La intrebarea despre cursul de schimb care a fost cuprins in bugetul anului 2005, Adrian Vasilescu a declarat "Bugetul e construit pe cei trei piloni – pe PIB, pe rata inflatiei si pe cursul de schimb-, BNR nu are nici o vina pentru cifrele care au aparut pe bugetul din 2005".

Referitor la nemultumirea exportatorilor cu privire la curs, Vasilescu a precizat ca reprezentantii BNR si insusi guvernatorul le-au spus acestora ca Banca Nationala nu poate sa faca o promisiune.

"Rata de schimb nu este stabilita la BNR", a adaugat Vasilescu. Acesta s-a referit la voci care cereau, in 1991, stabilirea cursului de catre Parlament. "In 1991, au fost chiar voci care cereau ca Parlamentul sa stabileasca acest curs. Aceasta ar fi insemnat ca parlamentarii sa se reuneasca in fiecare dimineata la ora 7,00 si sa voteze cursul. Viata si-a urmat insa cursul si a venit 1 februarie 1998, cind am putut vorbi de o convertibilitate de cont curent", a spus Vasilescu.

"Nu cred ca BNR si-a propus sa incline balanta intr-o parte sau in alta, mai ales ca nici nu a fost posibil sa inclinam balanta, in cei 15 ani, care au fost ani grei, cu multe probleme si cred ca aceasta a fost marea noastra drama, cu foarte multe prioritati”, a precizat Vasilescu.

Referindu-se la performantele pietei de capital din Romania, analistul economic, Daniel Daianu, a spus ca "Piata de capital ramane o Cenusareasa in lumea romaneasca si in toata Europa"

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *