Stiri si noutati

Banca Tiriac ar putea fi cumparata de Bank Austria

Bank Austria Creditanstalt, divizie a grupului german HVB, analizeaza posibilitatea de a achizitiona 74,5% din capitalul Bancii Tiriac, a zecea institutie financiara din Romania dupa valoarea activelor, au declarat, ieri, surse apropiate grupului austriac, citate de Mediafax. "Am fost abordati de banca romaneasca, fiind intrebati daca nu suntem interesati sa cumparam 74,5% din capitalul sau. Conducerea a hotarat sa analizeze cu atentie propunerea", a declarat un reprezentant al Bank Austria. El a precizat ca aceasta analiza se afla "intr-o etapa incipienta" si ca nu a fost luata deocamdata nici o decizie cu privire la oportunitatea unei astfel de tranzactii. "In cazul in care ajungem la o concluzie favorabila, vom incepe un studiu atent al societatii (procesul de due-dilligence)", a adaugat sursa citata.

Omul de afaceri Ion Tiriac, presedintele grupului de companii care detine participatia majoritara la Banca Tiriac, a declarat, in luna august, ca institutia financiara se pregateste pentru atragerea unui investitor strategic strain in perioada urmatoare, interesul companiilor straine fiind semnificativ. "Avem peste zece propuneri de parteneriat si suntem pe drumul logic. Compania Deloitte&Touche a finalizat procesul de due-dilligence, astfel ca in cateva saptamani vom avea lista scurta cu investitorii selectati", spunea Tiriac la acea data. Structura actionariatului bancii este formata din grupul de companii "Ion Tiriac" – 69,05%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 5,43%, alte persoane fizice si juridice romane si straine – 25,52%.

Infiintata in 1998 sub denumirea Bank Austria Creditanstalt, HVB Bank Romania este membra a HVB Group, una dintre principalele institutii bancare din Europa.

Bank Austria Creditanstalt este a doua institutie financiar-bancara din centrul si estul Europei, dupa grupul belgian Kredietbank. Institutia opereaza 900 de sucursale in 11 tari est-europene, din Polonia pana in cele cinci state balcanice desprinse din fosta Iugoslavie. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *