Stiri si noutati

Banca Transilvania va acorda credite ipotecare, de anul viitor

Banca Transilvania a acordat, in primele noua luni ale acestui an, 6.300 de credite imobiliare, in valoare de circa 48 milioane dolari, de trei ori mai mult decat in perioada similara din 2002, a declarat Uktu Ogredil, directorul Departamentului de retail al bancii. Creditele sunt acordate in lei sau in valuta, pe o perioada de pana la 10 ani si sunt destinate achizitionarii de locuinte, construirii sau reabilitarii imobilelor. La inceputul anului viitor, Banca Transilvania va semna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un acord pentru o linie de finantare in valoare de 10 milioane dolari, destinata creditelor ipotecare. "Noua linie de finantare va permite Bancii Transilvania, in 2004, sa creasca volumul creditelor ipotecare acordate pana la 85 milioane dolari", a adaugat Ogredil.

Implicarea BERD in activitatea de creditare a constructiei si achizitiei de locuinte din Romania a fost concretizata pana in prezent prin infiintarea unei societati de credit ipotecar si acordarea unor linii de finantare bancilor comerciale.

Astfel, Banca Comerciala Romana a primit un imprumut de 50 milioane de euro, in timp ce Banc Post a semnat un contract similar in valoare de 20 milioane de euro. BERD este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, unde detine un pachet de actiuni reprezentand 15% din capitalul social.

In acest an, institutia internationala a mai acordat bancii din Cluj un imprumut de cinci milioane de euro destinat finantarii IMM. In primele noua luni ale acestui an, rezultatele financiare preliminare ale BT indica scaderea profitului brut cu 10%, la 379,9 miliarde lei, fata de 420,8 miliarde lei, in perioada similara a anului precedent.

In perioada analizata, veniturile bancii au totalizat 1.063,9 miliarde lei, cu 17% mai mult fata de sfarsitul lunii septembrie 2002, in timp ce cheltuielile au avansat cu 67%, pana la 681,3 miliarde lei.

Banca are un capital social de 970,9 miliarde lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *