Stiri si noutati

Bancherii anunta: Creditele in valuta vor fi mai putine si mai scumpe

Ponderea creditelor in valuta in totalul creditelor va scadea cu zece puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, a declarat, ieri, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, in cadrul seminarului "Anul financiar bancar 2006". Creditul neguvernamental va inregistra o crestere de circa 44% in acest an, expansiunea imprumuturilor fiind bazata pe marirea finantarilor acordate in lei, apreciaza insa Danila. Cu alte cuvinte, majoritatea finantarilor ce vor fi acordate in acest an vor fi in moneda nationala. Tot ieri, un alt oficial al primei banci din sistem a atentionat ca in urmatoarele luni atat imprumuturile contractate deja in valuta, cat si cele ce urmeaza sa fie luate vor deveni mai scumpe. "In prezent, dobanda de referinta pentru euro este de 2,5% si se estimeaza ca va creste la 3%. Personal cred ca aceasta majorare este iminenta si poate ca nu va fi de 0,25%, ci direct de 0,5%. La dolar, dobanda de referinta este de 4,5% si va avansa cu 0,25% sau chiar 0,5%", a afirmat vicepresedintele BCR, Dan Bunea, la un seminar organizat de "Ziarul Financiar" in colaborare cu ING. Dobanzile percepute la creditele in valuta sunt calculate in functie de dobanzile de referinta practicate de bancile centrale emitente ale respectivelor devize. O data cu majorarea dobanzilor de referinta, cresc dobanzile percepute de bancile autohtone si, in consecinta, si ratele pe care le achita clientii acestora. Oficialul BCR a adaugat ca aceste majorari sunt evolutii certe, fiind efectul corelatiilor datelor macroeconomice din cele doua zone monetare. In plus, Banca Centrala Europeana intentioneaza sa «taie» diferentialul de dobanda intre moneda europeana si cea americana. In aceste conditii, dobanzile active (la credite – n.r.) si pasive (la depozite – n.r.) vor trebui corelate cu noile realitati", a afirmat Bunea.

Garantiile imobiliare, o problema

Expansiunea creditului neguvernamental va avea pe langa efectele pozitive – marirea ponderii detinute de imprumuturi in PIB si in consecinta, cresterea acestuia, si efecte negative – unul dintre acestea fiind cresterea pretului imobilelor. "Pe termen lung insa, valoarea garantiilor depuse pentru anumite credite se va diminua", a atentionat presedintele executiv al BCR. In astfel de situatii, bancile vor avea probleme in cazul in care vor fi nevoite sa-si recupeze banii din executarea silita a garantiilor.

Ratele la creditele in valuta, greu de calculat

Pe fondul intrarilor de capital si al investitiilor straine, dar si al evolutiei importurilor, cursul leului va avea o "anumita volatilitate", de plus minus 5-6%, anticipeaza vicepresedintele BCR. "Vom vedea cursul euro/leu la 3,4, dar la fel il vom vedea intorcandu-se la 3,6. Probabil ca pana la finele anului, cursul se va situa intre 3,4-3,5 lei noi pentru un euro. Nu cred ca este posibila o apreciere mai excesiva decat acest interval, corelata bineinteles cu piata monetara, cu nivelul dobanzilor", a mai spus Bunea. "Ratele la creditele in valuta vor creste in urmatoarele luni, ca urmare a posibilei majorari a ratei dobanzilor pe piata internationala la moneda europeana si dolar." Dan Bunea, vicepresedintele BCR

Economisirea o ia la vale

Previziunile optimiste de crestere a creditului neguvernamental cu circa 44% in termeni nominali sunt acompaniate de prognoze mai putin optimiste in privinta economisirii. "Va continua trendul de crestere a economisirii, dar intr-un ritm mai lent, de 26,9%", a apreciat Nicolae Danila. Potrivit acestuia, in 2005, economiile au inregistrat o crestere de circa 30%.
Consuela Stegarescu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *