Stiri si noutati

Bancherii percep diferit riscurile cu care se confrunta sistemul bancar

Consuela Stegarescu

Institutiile bancare jongleaza cu o "paleta" de riscuri: cele legate de creditare, cele operationale sau cele valutare. Importanta acestora este insa perceputa diferit de bancheri.

Modificarea legislatiei este perceputa de unii bancheri ca fiind un risc semnificativ. "Unul dintre riscurile din prezent este cel fiscal pentru ca experienta arata ca nu exista reguli foarte clare privind deductibilitatea provizioanelor pe care le constituie bancile, iar dupa ani buni te poti trezi cu un control fiscal in urma caruia ti se aplica dobanzi penalizatoare si amenzi. Este un risc mare cauzat de predictibilitatea scazuta a mediului de afaceri", afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. El sustine ca riscul de credit este "mare, dar controlabil". Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, apreciaza ca printre cele mai importante riscuri sunt cel de credit si cele operationale.

"Institutiile bancare fac ?echilibristica? cu o serie de riscuri: de credit, operationale, fiscale sau care tin de o clientela care va avea dificultati in momentul integrarii in UE."

Riscul valutar nu poate fi neglijat

Pe de alta parte, riscul valutar poate face victime in randul clientilor bancilor. "Evolutia euro – dolar este imprevizibila. S-au fript multi luand credite in euro si le platesc foarte scump; nu este exclus sa se intample si invers", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. In general in politica de creditare riscul tine si de framantarile viitoare in sistemul economic, mai spune Vasilescu. "Restructurarea a pornit, dar merge mai incet. Pe masura ce ne apropiem de 2007 locomotiva va prinde viteza", afirma el, adaugand ca unele intreprinderi vor fi inchise in urmatorii trei ani.

Printre riscurile indicate de bancheri intr-un studiu realizat de BNR mai sunt enumerate riscuri legate de tranzactiile electronice, de spalarea de bani. "Unele analize facute de specialistii BNR arata ca deocamdata nu se intrevede in Romania riscul sa fie spalati bani din afara tarii", afirma Vasilescu. In ceea ce priveste riscurile pe care le implica efectuarea de tranzactii electronice, "pretutindeni unde se intensifica circulatia apar riscuri; dar asta nu inseamna sa oprim circulatia".

Creditarea IMM-urilor, riscanta

Neadaptarea agentilor economici autohtoni la cerintele pietei europene este unul dintre riscurile demne de luat in consideratie. "Pentru bancile care crediteaza IMM-urile, un risc important este neadaptarea acestor agenti economici la cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la UE", afirma directorul general al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. Recent, specialistii au estimat ca circa 30% din agentii economici din aceasta categorie isi vor inchide afacerile pana in 2007. "In cazul creditelor ce le acordam de acum inainte va exista un semn de intrebare destul de important: daca acea firma va exista si dupa 2007", a adaugat Patrahau. Restructurarea economiei nu va afecta aceasta banca care are putini clienti intreprinderi de stat.

"Sunt mai multe riscuri pe care trebuie sa le tinem in balanta", a conchis Patrahau.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *