Stiri si noutati

Bancherii previzioneaza ca inflatia nu va fi mai mica de 9% in acest an

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu

Vesti proaste pentru autoritati: in primele patru luni ale anului, inflatia a atins deja jumatate din nivelul prognozat pentru finele anului in curs. Pentru ca obiectivul de inflatie de 7% sa fie atins la finele anului, ar trebui ca indicele de crestere a preturilor sa fie, lunar, de 0,4%.

Daca in lunile de vara acest nivel nu ridica probleme, nu acelasi lucru se poate spune despre perioada in care cresc importurile de energie, atrag atentia specialistii de la Institutul National de Statistica. Un rol important ii revine si productiei agricole care va fi obtinuta in acest an, ca si evolutiei preturilor administrate.

Vremea… sora cu inflatia

"Rata inflatiei s-a majorat, in luna aprilie, la 1,8% fata de luna anterioara, in principal in urma cresterii preturilor combustibililor si gazelor naturale, ajungand la 10% comparativ cu luna aprilie 2004, a declarat ieri Mihai Gheorghe, director la Institutul National de Statistica. El spune ca, raportata la finele anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%. Aceasta inseamna ca rata inflatiei a atins deja, dupa primele patru luni ale anului, jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de 7%. Economistii spun ca tinerea in limitele stabilite a inflatiei depinde foarte mult de ceea ce se va intampla cu preturile administrate, ca si de recolta care va fi obtinuta, precum si de evolutia preturilor la produsele energetice. Pe de alta parte, potrivit INS, numarul somerilor inregistrati la finele lui martie a fost de 537.800 persoane, cu 159.000 mai mic decat nivelul din martie 2004. Astfel, in luna martie, rata somajului a fost de 6% in raport cu populatia activa totala, fata de 7,8% in aceeasi perioada a anului trecut.

Baltazar: Inflatia va fi de 9%

"In cel mai bun caz si cu posibile cosmetizari la cosul de consum, inflatia va fi de 9%", ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Pe de alta parte, Baltazar atentioneaza ca bancile "nu se pot conforma" mesajului guvernatorului de a reduce dobanzile practicate la creditele in lei. "E relativ usor pentru domnul guvernator sa ceara scaderea dobanzilor la credite. Daca o banca sau alta ar considera ca ar putea sa scada dobanzile la credite pentru a lua clienti de la altii, ar face-o. (…) S-a ajuns la situatia in care bancile au inceput sa accepte pe retail clienti care nu prezinta garantii prudentiale", spune consultantul financiar.

Bancherii: Nu se va atinge tinta

Reprezentantii bancilor comerciale sustin ca inflatia nu se va opri la 7%. "Va fi inflatie de o singura cifra, dar mi-e greu sa cred ca va fi de 7%, asa ca la aterizarea la punct fix", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim-vicepresedintele Alpha Bank, Radu Ghetea. "Mi-e greu sa spun daca va fi 7,5% sau 8%", a adaugat bancherul.

Consumul, din nou micsorat

Analistii apreciaza ca reducerea consumului reprezinta dintre masurile care vor ajuta apropierea de o rata de inflatie de 7%. "Faptul ca vor fi necesare masuri de diminuare a altor preturi decat cele administrate este o masura cu doua taisuri: in acest caz se va uza de instrumentele monetare pentru a reduce cererea agregata, ceea ce se face, de regula, prin cresterea dobanzilor. Guvernatorul BNR a spus ca nu trebuie sa ne asteptam la cresteri ale dobanzilor. (…) Deoarece rata de sterilizare a fost decuplata de rata dobanzii de politica monetara, exista o marja de manevra. S-ar putea ca dobanda de politica monetara sa fie redusa in continuare – confirmand procesul de relaxare a dobanzilor -, dar in acelasi timp sa creasca dobanda efectiva de sterilizare – consecinta a miscarilor de lichiditate din piata monetara", explica analistul financiar Florian Libocor.

Acesta atentioneaza ca parghiile monetare vor fi utilizate din nou pentru a le inlocui pe cele fiscale. Potrivit analistului, in ultimii cinci ani au mai fost numai doua momente similare de crestere a indicelui preturilor de consum cu o asemenea amplitudine. Acestea au fost in aprilie 2002, cand inflatia a fost de 2%, de cinci ori mai mare decat in luna precedenta, respectiv in septembrie 2003, cand rata inflatiei a fost cu sapte ori mai mare decat in luna anterioara, adica de 2,1%. In aprilie inflatia s-a majorat cu 6% mai mult fata de indicele aferent lunii martie, care arata si ca procesul de reforma a economiei a ramas in urma, explica analistii.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *