Stiri si noutati

Bancile au cerut denominarea, declara directorul general adjunct al BRD

Denominarea leului a fost o masura fata de care bancile comerciale au manifestat o mare receptivitate si chiar acestea au fost cele ce au cerut ca introducerea leului greu sa fie facuta cat mai curand, a declarat directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, intr-o dezbatere privind leul nou, desfasurata marti seara.

”Inca din 2003, bancile comerciale au propus denominarea monedei nationale, pentru ca devenise tot mai greu lucrul cu siruri foarte lungi de cifre, care nici nu mai incapeau in programele de computer ale bancilor”, a spus Bunescu.

BRD a mobilizat 100 de oameni care au lucrat la adaptarea operatiunilor bancii in vederea trecerii la leul greu si a cheltuit un milion de euro pentru adaptarea sistemului sau informatic, a aratat Petre Bunescu.

Bancherii apreciaza ca la denominare bancile au fost nevoite sa cheltuie mai mult decat planificasera initial.

”Costurile trecerii la leul greu au fost mai mari decat cele estimate pentru bancile comerciale”, a subliniat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

La anuntarea deciziei de denominare a leului, bancile au fost foarte entuziasmate si majoritatea lor au cerut ca denominarea sa fie facuta prin taierea a patru zerouri, a spus Bogza.

Reprezentantii mediului de afaceri prezenti la dezbatere au criticat vehement masura denominarii, afirmand ca aceasta a creat mari probleme companiilor.

Presedinta patronatului din industria usoara, Maria Grapini, considera ca 2005 este ”un an catastrofal din punctul de vedere al organizarii sistemice, iar denominarea va agrava si mai mult situatia”. 

 ”Pentru industria textilelor este un an fatal, liberalizarea pietei si accesul liber al Chinei pe piata industriei usoare, intarirea falsa a leului, nebazata pe o crestere economica reala ne vor distruge”, a pus Grapini.

”Era atat de catastrofal pentru economia romaneasca daca se trecea direct la euro”, a intrebat retoric Maria Grapini, care a subliniat ca trecerea la leul greu a creat mari probleme firmelor, in special celor mici si mijlocii, care au avut mari pierderi din cauza cheltuielilor legate de denominare.

Analistul economic Ilie ?erbanescu a criticat sloganul ”Totul va fi mai simplu”, folosit de BNR in campania privind denominarea, aratand ca, in opinia sa ”totul este mai complicat” si au fost create mari probleme mediului economic si cetatenilor.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat ca anul 2005 era ultimul an in care mai putea fi facuta denominarea si aceasta ”a costat mult mai putin Romania, decat daca nu s-ar fi facut deloc”, dar nu a dat alte amanunte.

”Era ultimul tren. Daca nu era 2005, nu mai era niciodata. Denominarea a fost un pas pentru care a fost necesara o decizie politica”, a subliniat Vasilescu.

Adrian Vasilescu a explicat de ce vor circula in paralel banii noi si banii vechi, timp de 18 luni, aratand ca stocurile de moneda veche existente la BNR la momentul denominarii au fost angajate cu mult timp inainte de decizia denominarii, iar banca a tiparit o cantitate de bani suficienta, pentru a nu avea situatia din 1995, cand ”a existat pericolul de a nu putea fi platite salariile, iar masinile cu bani alergau dintr-un oras in altul, pentru a face fata cererii.

Oficialul BNR a explicat ca situatia de criza din 1995 a fost creata de plati suplimentare neasteptate.

”A venit, in decembrie, al 13-lea salariu, neanuntat”, a spus Vasilescu.

Presedintele firmei de consultanta Baltazar&Bloom, Bogdan Baltazar, considera ca denominarea a reprezentat o miscare politica.

Am asistat la ”o miscare de cinism fata de public si cinism politic”, considera Baltazar.

‘O lansam noi si o fac ei, daca iese este bine si am mai dat o lovitura, daca nu iese nu este esecul nostru, pentru ca sunt altii la putere”, a spus fostul presedinte al BRD-Groupe Societe Generale, explicand cum a fost gandita politic introducerea leului greu.

Dezbaterile au fost organizate de Jurnalul National, in seria de intalniri puse sub genericul ”Serile Capsa”.

Subiectul leului greu a reunit presedinti de banci, reprezentanti ai mediului de afaceri, analisti economici.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *