Ministerul Agriculturii a inaintat Guvernului proiectul de lege privind creditele pentru investitii in agricultura, urmand ca in aceasta luna, actul normativ sa intre in dezbaterile parlamentare. Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, a declarat, ieri, ca fermierii vor putea beneficia in curand de credite agricole, sumele fiind alocate de la bugetul ministrului.
Pentru acest an, sunt prevazute fonduri de aproximativ 400 miliarde de lei. Anul viitor, suma va fi mai mare, peste 1.000 miliarde lei, a spus Flutur.
Acesta a explicat ca banii sunt dati prin licitatie institutiilor de creditare si bancilor care, astfel, devin intermediari. Bancile vor putea distribui sumele in functie de prioritatile hotarate de Ministerul Agriculturii si in baza unui caiet de sarcini stabilit anual.
Persoanele interesate se vor adresa direct bancilor pentru obtinerea creditelor. Costurile de administrare referitoare la intocmirea dosarelor, a planurilor de afaceri, in valoare de pana la 3%, vor fi suportate tot din bugetul MAPDR. Vor fi acordate si prime de succes, reprezentand maximum 20% din valoarea creditului, celor care indeplinesc planul de afaceri.
Proiectul de lege prevede acordarea de credite pe termen de lung pentru exploatatiile mici si mijlocii. Creditele vor fi date pe termen de pana la zece ani, cu perioade de gratie de 1-5 ani, plafonul maxim fiind stabilit in prezent la 75.000 euro. Creditele vor putea fi garantate cu terenuri, active sau chiar cu productia obtinuta, activitatile creditate fiind cele de productie din agricultura, dar si serviciile, procesarea sau chiar pentru co-finantare prin Programul SAPARD.
Gheorghe Flutur sustine ca, in prezent, fermierii romani nu au acces la credite, deoarece bancile se feresc sa acorde imprumuturi pentru agricultura. "Anii trecuti, doar 3% din totalul creditelor acordate de banci au ajuns in agricultura", a spus Gheorghe Flutur.
El a adaugat ca mai exista un proiect de lege care va dezbatut in viitoarea sedinta de Guvern, pentru accelerarea Programului SAPARD si care ar putea rezolva cofinantarea si garantarea. Ministerul Agriculturii va mai contribui cu bani la alimentarea Fondului de Garantare a Creditului Rural si Fondului pentru IMM-uri. Flutur sustine ca va alimenta fondurile de garantare cu 1.000 miliarde de lei.
Have something to add? Share it in the comments.