Stiri si noutati

Bancile sunt santajate de marile companii

Bancile prefera sa lucreze cu firme de calibru mai mic, deoarece marile corporatii practica santajul, sustin reprezentantii bancilor comerciale.

"Companiile mari obisnuiesc sa ne santajeze, in sensul ca, la creditele contractate, pretind dobanzi cu 3-4 puncte procentuale mai mici decat cele standard, iar la depozite ne cer sa le dam noi dobanzi mai mari cu 3-4 puncte procentuale", a declarat, ieri, vicepresedintele BCR, Ilie Mihai.

"Nu e nevoie sa va riscati casa"

Afirmatia a fost facuta in cadrul conferintei regionale "Produse bancare si programe de finantare destinate IMM-urilor".

Oficialul BCR a afirmat ca exista, inca, in randul investitorilor tendinta de a garanta imprumuturile cu propria avere, ceea ce constituie o greseala. "Nu este nevoie sa va riscati casa sau masina in conditiile in care puteti apela la fonduri speciale care, pentru un comision de 1-2%, va acorda garantiile necesare pentru imprumuturile contractate", a mai spus Ilie Mihai. BCR ofera, in momentul de fata, mai multe programe de finantare pentru IMM, unele beneficiind de dobanzi subventionate. Astfel, IMM-urile pot obtine credite cu dobanzi avantajoase, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in baza Legii 76/2002. Valoarea totala a creditului este de 1.100 miliarde lei, programul fiind operational in toate cele 41 de judete, precum si in municipiul Bucuresti.

40 milioane euro, de la BERD

O alta posibilitate de obtinere a creditelor prin intermediul BCR o reprezinta Programul BERD – SME Finance Facility (Facilitati de finantare pentru IMM), a carui valoare totala este de 40 milioane de euro.

Pentru a putea obtine creditul, companiile in cauza trebuie sa aiba cel mult 100 de angajati, inclusiv conducerea administrativa. Suma maxima acordata prin acest program este de 125.000 de euro, pe o perioada de cel mult patru ani, dobanda fiind de 8% pe an. In plus, se acorda o perioada de gratie de maximum sase luni, in functie de tipul proiectului. (Marius Guta)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *