Stiri si noutati

Bancnota de 100 lei o va inlocui pe cea de un milion de anul viitor

Consuela Stegarescu

"Proiectul de lege va fi supus aprobarii Guvernului dupa definitivare", au declarat surse din MFP, citate de Mediafax.

Dupa denominare, cea mai valoroasa bancnota care va circula in Romania va fi de 100 de lei.

Bancnotele aflate in prezent pe piata vor circula in paralel cu cele noi o perioada de aproximativ un an.

Isarescu: O lovitura data inflatiei

"Taierea a patru-cinci zerouri nu inseamna ca ne pregatim pentru un nou val de scumpiri, ci ca s-a inchis un circuit inflationist. Mesajul semnificativ al autoritatilor, prin denominare, este lupta impotriva inflatiei", a declarat, la sfarsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe langa simplificarea operatiunilor de contabilitate din cadrul sistemului financiar-bancar, denominarea ar facilita, in perspectiva, si trecerea la moneda unica europeana. La randul sau, premierul Adrian Nastase a declarat, recent, ca denominarea monedei nationale reprezinta "un efort firesc" si a estimat ca proiectul de lege intocmit in acest sens ar putea fi aprobat de Parlament in primavara acestui an. El a precizat ca pregatirile pentru trecerea la leul greu vor dura aproximativ 12 luni.

Tanasescu: un pas spre euro

Potrivit ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, "aceasta lege prevede trei lucruri esentiale, si anume: momentul in care va fi introdusa pe piata romaneasca noua moneda, perioada de tranzitie – si anume cat timp vor lucra impreuna cele doua monede, cea veche si cea noua – si in al treilea rand care sunt conditiile efective de punere in aplicare a actului normativ". "Daca Parlamentul va aproba in primul trimestru din 2004 proiectul de lege, aproximativ pana in prima jumatate a anului 2005 putem fi gata, din punct de vedere tehnic, cu punerea in practica a acestei masuri, zic eu, indraznete, dar in acelasi timp foarte utila problema, legata de transformarea leului, care, repet, raspunde unor cerinte actuale de dezvoltare economica. Masura va pune mai multa stabilitate in moneda locala si va pregati introducerea monedei europene intr-o perioada ulterioara", a declarat Tanasescu, citat de Rador.

"Inflatia va creste dupa leul greu"

Analistul economic Ionut Popescu afirma ca introducerea leului greu nu va avea efecte pozitive. "Introducerea leului greu va insemna cheltuieli mai mari – cu tiparirea, emotii pentru populatie – care nu va intelege. Pe termen scurt, inflatia va creste, pentru ca preturile se vor rotunji prin majorare", ne-a declarat analistul.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *