Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, incepand de vineri, bancnota de un milion de lei, al carei principal element grafic il reprezinta portretul lui Ion Luca Caragiale, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Culoarea dominanta a bancnotei este albastru deschis. Concomitent, BNR va retrage din circulatie, incepand cu data de 5 decembrie, bancnota cu valoare nominala de 50.000 de lei – emisiunea 2000, si cea de 100.000 de lei – emisiunea 1998, care sunt imprimate pe hartie. Puterea de circulatie a celor doua bancnote va inceta la data de 31 mai 2004.
Dimensiunile noii bancnote, imprimata pe suport de polimer, fiind, astfel, mai rezistenta, sunt de 168 x 78 de milimetri. Pe una dintre fete (avers) sunt redate o violeta ca element floral si o masca reprezentand comedia. Pe reversul bancnotei sunt prezentate vechea cladire a Teatrului National Bucuresti si al doilea simbol al teatrului – masca tragediei. De asemenea, pe revers mai este prezentata statuia lui Caragiale.
Elemente de siguranta "la greu"
Fiind cea mai valoroasa bancnota, tentatia privind falsificarea este destul de mare. Ca urmare, numarul elementelor de siguranta este direct proportional cu acest risc. Astfel, potrivit guvernatorului BNR, a fost folosita, pentru prima data, cerneala care isi schimba culoarea. Un alt element de siguranta il reprezinta fereastra transparenta, respectiv zona clara, cu ornamente aurii, vizibila de pe ambele fete ale bancnotei, situata pe avers in partea stanga, in interiorul careia apare valoarea nominala "1.000.000".
Nu a fost omisa nici imprimarea in relief, detectabila prin pipaire. Este vorba, pe avers, de portretul lui Caragiale cu semnatura in facsimil a acestuia, elementul floral, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente ,,BANCA NATIONALA A ROMANIEI" si medalionul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, anul emisiunii ,,2003", semnaturile guvernatorului si casierului central. Pe revers: vechea cladire a Teatrului National din Bucuresti, statuia lui Caragiale, valoarea nominala ,,1.000.000" inscrisa pe verticala, sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, inscrisa pe orizontala. De asemenea, a fost folosita si "imaginea latenta", respectiv initialele lui Ion Luca Caragiale (,,I", ,,L", ,,C") incorporate in imaginea cladirii vechiului Teatru National, pe revers, care devin vizibile doar cand bancnota este inclinata.
Banii din hartie ies din uz
In perioada 5 decembrie 2003 – 29 februarie 2004, bancnotele din hartie de 50.000 si 100.000 de lei vor fi primite de la populatie in mod obisnuit, de catre toti agentii economici, precum si de catre celelalte institutii. Acestea vor fi obligate sa nu repuna in circulatie cele doua bancnote si sa le depuna bancile unde au deschis contul. Dupa aceasta data si pana la 31 mai 2004, cele doua bancnote vor fi preschimbate numai de catre unitatile bancare, care, de asemenea, nu le vor mai pune in circulatie. De la 1 iunie 2004 si pana la sfarsitul anului, bancnotele de 50.000 lei – emisiunea 2000, si 100.000 lei – emisiunea 1998, pot fi preschimbate numai la BNR.
In ceea ce priveste denominarea, Mugur Isarescu a spus ca anul 2005 ramane batut in cuie. In contextul in care vor fi taiate patru zerouri, va fi introdusa in circulatie bancnota de un leu. "Specialistii din banca sustin ca ar fi mai bine sa avem moneda de un leu, dar eu as prefera bancnota de un leu", a afirmat guvernatorul BNR.
Have something to add? Share it in the comments.