Stiri si noutati

Banii aflati in circulatie vor putea fi utilizati pana in decembrie 2006

Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Dupa introducerea in circulatie a leului greu, moneda noua si cea veche vor circula in paralel un an si jumatate, pentru a reduce costurile financiare si pentru a evita panicarea populatiei, ne-au declarat surse bancare. In acest mod, vor fi amortizate costurile de tiparire a bancnotelor de polimer, ca de exemplu bancnota de un milion de lei. Mai mult, actualele bancnote vor putea fi preschimbate pentru o perioada de inca trei ani de la scoaterea lor din circulatie, adica pana in 2009. Intre anii 2006-2009, actualele bancnote vor putea fi schimbate la sucursalele Bancii Nationale si la cele ale institutiilor de credit ce vor fi autorizate pentru a efectua aceasta operatiune.

Data de "referinta" la care poate aparea leul greu este 1 iulie 2005. Banca Nationala are nevoie de cel putin 12 luni pentru a bate monedele, pentru a imprima bancnotele si, nu in ultimul rand, pentru a crea stocuri la bancile comerciale, cele care vor pune in circulatie leii grei.

Doua monede, doua preturi

In perioada in care cele doua monede vor circula in paralel, toate preturile vor trebui afisate in cele doua monede. Chiar si valorile de pe facturi vor fi exprimate in ambii lei. "Agentii economici care nu vor respecta aceasta prevedere vor fi amendati cu sume cuprinse intre 10 si 30 milioane lei", au precizat sursele citate. Aceasta masura are mai multe scopuri. In primul rand, va preintampina tentatia comerciantilor de a rotunji preturile exprimate in leul greu, prin majorare. Astfel de majorari au fost intalnite frecvent in tarile care au adoptat moneda unica europeana. In cazul in care preturile exprimate in leu greu ar fi superioare din punct de vedere valoric celor exprimate in actuala moneda, denominarea nu ar mai ajuta procesul de dezinflatie, ci, dimpotriva, ar determina cresterea acesteia.

Leul greu – lobby pentru euro

Autoritatile spera ca aparitia leului greu sa ajute procesul de reducere a inflatiei, prin faptul ca preturile nu vor mai fi rotunjite prin majorare, deoarece actuala moneda are o putere de cumparare mica. De asemenea, se spera ca introducerea leului greu va avea si un efect psihologic asupra populatiei, mai exact, oamenii se vor obisnui cu preturi exprimate in numere mici, asa cum se intampla in zona euro. Autoritatile sunt constiente, insa, ca la intrarea pe piata a leului greu, populatia va fi debusolata, deoarece pretul tuturor produselor va fi exprimat in doua monede. In plus, romanii vor trebui sa se reobisnuiasca sa utilizeze subdiviziunea leului – vechiul ban.

Vom tine o dubla contabilitate

O bataie de cap si mai mare o vor avea agentii economici, asociatiile de orice gen, institutiile publice, inclusiv persoanele fizice autorizate. Evidentele contabile aferente anului 2005 vor fi tinute atat in moneda usoara, cat si in cea grea. Toate sumele exprimate in acte oficiale vor fi recalculate prin impartirea la 10.000. Inclusiv capitalul social al firmelor va fi denominat, iar noile valori vor fi afisate, pentru fiecare societate in parte, de Oficiul National al Registrului Comertului. Pe de alta parte, situatiile financiare ale companiilor pentru anul mentionat vor fi intocmite in noua moneda.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *