Stiri si noutati

Basel II aduce beneficii, dar si obstacole pentru sistemele bancare din tarile in curs de dezvoltare

Nu cred ca tarile in curs de dezvoltare pot face fata implementarii acordului Basel II, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Albaniei, Adrian Fullani, joi, in cadrul Forumului Financiar Sud Est European de la Bucuresti.
Multe intreprinderi mici si mijlocii nu pot apela la serviciile unei agentii de rating, astfel incat li se acorda un risc de 100 la suta, a atras el atentia.
De asemenea, transparenta, respectiv dezvaluirea de informatii, poate avea efecte secundare, a aratat guvernatorul Albaniei. Cresterea gradului de transparenta al sistemelor bancare este unul dintre elementele care urmeaza a fi consolidate prin implementarea acordului de capital Basel II. Fullani s-a referit la publicul albanez, care "reactioneaza prea puternic la stirile negative". Astfel, bancile cu un grad mai scazut de transparenta sunt percepute intr-o maniera mai pozitiva. Asa incat, a conchis guvernatorul albanez, transparenta pe care o va aduce Basel II trebuie sa vina si cu un grad mai mare de intelegere.
Referitor la subsidiarele bancilor mari, Fullani a explicat ca acestea vor trebui fie sa aleaga abordarea standardizata, odata cu bancile-mama de care apartin, fie modelele interne ale acordului, impreuna cu celelalte banci din sistem. Acest nou mediu cere o mai buna cooperare intre tari, a explicat guvernatorul albanez.
Totodata apare si nevoia de a se dezvolta industria de rating.
Noul sistem este o provocare pentru toate bancile, pentru imbunatatirea conduitei, pentu un mai mare dinamism in ceea ce priveste evaluarea riscurilor.
Adrian Fullani a descris masurile necesare implementarii Acordului Basel II in Albania.
"Ne asiguram ca am consolidat supravegherea finalizand Basel I. De asemenea, am cerut bancilor comerciale sa aiba o atitudine orientata catre risc, mai prudentiala, incercam sa invatam din experienta tarilor din regiune, cum sunt Italia si Grecia, in care bancile au un rol foarte important. Am extins cooperarea cu alte tari si incercam sa ne concentram pe clientii mai importanti ai sistemului".
Forumul Financiar Sud Est european este organizat de revista "Banii nostri", in parteneriat cu BCR, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca etc./

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *