Stiri si noutati

Basescu forteaza mana companiilor sa scada pretul carburantilor

Presedintele Traian Basescu a solicitat, ieri, reprezentantilor principalelor societati din industria petroliera care opereaza pe piata interna – Petrom OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO – sa identifice in termen de o saptamana solutii comune pentru ca structura vanzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora, sa tina seama cu precadere de faptul ca Romania este o tara care are resurse interne de titei cu un cost scazut la extractie, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Solicitarea a fost formulata in cadrul unei intalniri pe care presedintele a avut-o la Cotroceni cu reprezentantii companiilor mentionate.

"Intalnirea a avut drept scop o analiza a ultimelor evolutii de pe piata produselor petroliere, indeosebi a preturilor acestora.

Seful statului a subliniat, totodata, ca este important ca in aceasta perioada dificila pentru Romania, ca urmare a distrugerilor provocate de inundatiile repetate, precum si a cresterii si a oscilatiilor imprevizibile ale pretului international al titeiului, societatile petroliere sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior", se arata in documentul citat.

Tinta directa – OMV Petrom

Este lesne de inteles faptul ca desi au fost invitati la Cotroceni reprezentantii celor patru mari operatori de pe piata interna, ?tinta? directa a fost OMV Petrom, care exploateaza circa 80% din rezervele nationale de titei. Celelalte trei companii, ca imparte restul de 20%, se bazeaza preponderent pe importuri, iar preturile practicate de acestia sunt calculate pe baza preturilor tIteiului de import.

Petrom da ?tonul? scumpirilor de fiecare data, stiut fiind ca ceilalti operatori isi aliniaza preturile in functie de cele ale Petrom. Acest fapt a fost recunoscut recent de seful OMV Austria, care a justificat preturile mari ale carburantilor Petrom prin faptul ca societatea nu vrea sa vanda la preturi de dumping, falimentand celelalte companii din piata.

Interventiile succesive dau roade

Piata autohtona a petrolului s-a dovedit foarte sensibila la interventiile deloc subtile ale sefului statului din ultimele saptamani, dupa ce Petrom a urcat preturile carburantilor la cote ametitoare, invocand cotatiile internationale ale pretului titeiului. La fiecare interventie a lui Basescu, care a a ?amenintat? chiar cu desecretizarea contractului de privatizare, Petrom a redus pretul carburantilor. Managerii OMV nu recunosc insa, ca au cedat presiunilor prezidentiale, explicand ca preturile de vanzare ale benzinei si motorinei tin cont exclusiv de ?trendul? international. In prezent, Consiliul Concurentei deruleaza o investigatie pe piata petrolului, tot la solicitarea lui Basescu. (Marilena Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *