Stiri si noutati

Batalia RCA pentru 2005 tinteste piata din 2006

Carmen Neacsu

11 societati de asigurari au obtinut autorizatia de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru vanzarea politelor de raspundere civila auto obligatorie (RCA) valabile de la 1 ianuarie 2005. Astfel, posesorii de autovehicule vor putea sa cumpere polite RCA, pana la noi autorizari, numai de la companiile Asitrans, Omniasig, Asiban, Ardaf, Astra, Unita, Allianz-Tiriac, BCR Asigurari, Interamerican, Carpatica si Asirom. Alte sase firme de profil asteapta decizia de autorizare, dupa ce CSA a amanat o hotarare in acest sens, pana la clarificarea si solutionarea unor aspecte legate de criteriile de autorizare. Anul trecut, 15 societati au fost autorizate sa emita astfel de polite.

Politele se vor reinnoi automat

Anul viitor, primele de referinta stabilite de CSA pentru politele RCA vor fi, in medie, cu 34-35% mai mari decat in prezent. Pentru persoanele fizice, CSA a stabilit pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 centimetri cubi o prima de referinta de 1,68 milioane de lei si de aproape doua milioane de lei pentru cele cu o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 cmc. La autoturismele cu motorizare de 1.601-1.800 cmc se aplica o prima de referinta de 2,16 milioane de lei. Campania pentru anul viitor este foarte importanta pentru companiile de profil, cu atat mai mult cu cat noile norme ale CSA stabilesc reinnoirea automata a politei. Astfel, un posesor de autovehicul care are o polita la o societate va primi automat un contract de prelugire a asigurarii RCA cu aceeasi firma. Pentru a renunta la serviciile unei companii, asiguratul trebuie sa notifice intentia cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea politei. Comercializarea RCA ramane o activitate care aduce un profit mic societatilor, dar asigura o lichiditate ridicata. Prin aceleasi norme, CSA a decis sa nu limiteze actiunile de promovare si campaniile publicitare, care au reprezentat, in anii trecuti, principala motivatie in alegerea unei societati de asigurari.

Reduceri mai mari, la inceputul campaniei

Totodata, autoritatea de reglementare a permis societatilor sa-si stabileasca tarifele intr-un interval de plus/minus 10% fata de primele de baza, stabilite prin norme.

Pornind de la valorile de referinta, asiguratorii isi vor calcula propriile tarife, pe care au obligatia sa le publice pe site-ul propriu, cat si in doua publicatii de larga circulatie. Prin urmare, suma de bani pe care o persoana fizica o va plati pentru asigurarea unui autovehiculul cu o capacitate cilindrica de 1.201-1.400 cmc va fi cuprinsa in intervalul 1.512.000-1.848.000 lei.

Firmele de asigurari vor putea sa practice reduceri mai mari in prima parte a campaniei si sa ingusteze comisionul spre sfarsitul anului. Pentru 2003, raportul CSA indica un volum al primelor incasate din activitatea RCA de 3.870 miliarde de lei, daunele platite fiind de 1.932 miliarde de lei.

Reamintim ca proprietarii de autovehicule vor plati separat, si in 2005, politele RCA si Cartea Verde, necesara in afara spatiului Romaniei. Unificarea celor doua tipuri de asigurari urmeaza sa se realizeze in 2007, potrivit normelor CSA.

Unificarea celor doua polite va fi impusa automat in momentul aderarii Romaniei la UE. De la 1 ianuarie 2005, proprietarii de autovehicule vor plati, suplimentar, si taxa de drum, care va fi obligatorie si care va avea valori cuprinse intre 16,8 si 24 de euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *