Stiri si noutati

BCR este privatizarea de cel mai mare succes din Rom?nia, declara guvernatorul Mugur Isarescu

Privatizarea Bancii Comerciale Romane /BCR/ este in prezent privatizarea de cel mai mare succes din Romania, dupa ce in urma cu 15 ani se spunea ca aceasta banca nu va putea rezista in sistemul bancar, deoarece vine dupa ea cu tot balastul comunist pe care l-a mostenit, a declarat joi seara guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezent la o reuniune a Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/.
Cu prilejul marcarii a 15 ani de la crearea ARB, Isarescu a spus ca Asociatia Romana a Bancilor a fost o prezenta vie in viata social-economica romaneasca, subliniind ca in acest fel bancile comerciale si BNR sunt in fruntea reformei, fiind o locomotiva a acesteia in Romania.
Guvernatorul BNR a spus ca traieste cu emotie acest moment in care il napadesc amintirile in fata atator personaje care au demarat reforma in sistemul bancar din Romania si care au avut o contributie esentiala in elaborarea legilor bancare incepand din 1990.
Isarescu a evidentiat independenta bancilor comerciale, care au ajuns sa atraga sume importante de pe pietele externe, sub forma de imprumut. El a reamintit ca in urma cu 15 ani "ne bucuram daca puteam lua 30 milioane ca imprumut extern, cand eram o tara fara datorii, dar nu ne imprumuta nimeni".
"Acum bancile vin cu imprumuturi de 3-4 miliarde euro, nu pe ani de zile ci doar pe cateva luni", a subliniat guvernatorul BNR.
Presedintele Comisiei de Buget-Finante-Banci a Senatului, Varujan Vosganian, a apreciat ca este momentul ca bancile sa fie lasate sa lucreze tot mai libere.
"Cred ca a venit momentul in care trebuie sa lasam sistemul bancar sa zburde. Capacitatea manageriala a sistemului bancar a facut ca acesta sa se dezvolte. Decat sa avem un popor de oameni mai saraci, dar fara deficite, mai bine un popor cu oameni bogati si cu deficite", a spus Vosganian.
Presedintele Comisiei de Buget a Senatului a subliniat ca "sistemul bancar romanesc merita un rating mai bun decat cel pe care il are Romania".
Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a facut o trecere in revista a istoriei asociatiei bancherilor romani, aratand ca bancile comericale au participat la definitivarea legii bancare din Romania, au colaborat cu BNR, Ministerul Finantelor Publice, comisiile de specialitate din Parlament, cu FMI.
Principalele obiective pe care se concentreaza ARB, a precizat Ghetea, sunt modificarea legii privind normele interne bancare, a legii privind prevenirea si combatere spalarii banilor. ARB actioneaza pentru reducerea contributiei bancilor la fondul de garantare in sistemul bancar, pe care o considera o cheltuiala "nejustificata", si actioneaza, de asemenea, in directia simplificarii sistemului de raportare finaciara si pentru reducerea birocratiei.
"Discutam cu BNR masurile de reducere a rezervei minime obligatorii si cele luate de Banca Nationala pentru diminuarea cresterii creditului in valuta", a spus Ghetea.
ARB a marcat joi 15 ani de la infiintare, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, a presedintilor de banci comerciale romanesti si straine, a conducerii Bancii Nationale si ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *