Stiri si noutati

BCR va fi vanduta integral pana la sfarsitul lui 2006

Pretul platit de BERD si IFC pentru un sfert din BCR este de 222 milioane de dolari, la care se adauga dividendele pe 2003. Ca urmare, valoarea totala a tranzactiei nu va putea fi cunoscuta decat in aprilie 2004, data la care se vor face raportarile contabile pentru anul in curs.

Capitalul social al bancii se ridica la 7.924 miliarde de lei (aproximativ 226 milioane euro) si este impartit in 792.488.750 actiuni, a cate 10.000 de lei fiecare. La o valoare de 225 milioane de dolari pentru 25% din actiuni, pretul pe actiune platit de BERD si IFC se situeaza la 1,13 dolari, peste 38.000 lei.

In momentul de fata, structura actionariatului BCR este urmatoarea: APAPS – 69,8%; SIF Oltenia – 6,1%; SIF Muntenia – 6%; SIF Moldova – 6%; SIF Transilvania – 6%; SIF Banat-Crisana – 6%.

Elementele de baza ale contractului dintre APAPS si BERD/IFC includ achizitionarea, de fiecare dintre cele doua institutii financiare, a 12,5% plus o actiune din capitalul social al BCR si drepturile de vot aferente. In consecinta, APAPS va continua sa detina in BCR un procent de 44,8%. Investitia se va face pe baza de egalitate a BERD si IFC in ceea ce priveste termenii si conditiile tranzactiei. Conditiile ce trebuie indeplinite de fiecare dintre cele doua parti pentru restructurarea BCR se vor regasi in cadrul unui acord al actionarilor si in contractul privind optiunile de vanzare.

Acordul actionarilor se va incheia doar intre APAPS, pe de o parte, si BERD si IFC, pe de alta parte. Acesta va permite realizarea unui "control" concertat al celor trei parti in vederea atingerii obiectivelor propuse de BERD si IFC pentru cresterea valorii BCR. In temeiul acestui acord, APAPS isi va asuma obligatia de a actiona impreuna cu cele doua institutii financiare si de a lua masurile necesare in asa fel, incat sa se realizeze implementarea principiilor de guvernanta corporatista si de restructurare organizatorica si manageriala a BCR. (M.G.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *