Stiri si noutati

Benzina isi va dubla pretul pana in 2004!

Arpad Dobre

Ne aliniem la tarifele comunitare, desi salariile sunt de 10 ori mai mici fata de cele din UE

Constantinescu a precizat ca Petrom ar putea majora, in luna iunie, preturile de comercializare a carburantilor, ca urmare a evolutiei raportului leu-euro, in conditiile in care leul a pierdut in fata monedei europene, de la sfarsitul lunii martie, 1.842 de unitati. Seful SNP a mentionat ca in iunie, la calcularea accizelor (componenta a preturilor de comercializare a carburantilor) se va tine cont de evolutia raportului euro-leu. Ultima crestere a preturilor la carburantii distribuiti de Petrom a avut loc la inceputul lunii aprilie. Potrivit oficialului SNP, pentru dezvoltarea unitatilor de procesare a titeiului trebuie alocata si pe piata romaneasca o cota de 25-30% din pretul de comercializare a produselor petroliere.

Rompetrol cere alinierea la standardele UE

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, principalul operator privat de piata romaneasca, a afirmat ca este necesara liberalizarea preturilor pe piata interna, trecerea la standardele europene, reglementarea sectorului, care in prezent este neorganizat, si privatizarea transparenta si rapida a Petrom. Patriciu a motivat liberalizarea preturilor prin faptul ca, in Romania, impozitele sunt la fel de mari ca in tarile din Europa de Vest, dar marjele de profit din vanzari reprezinta doar 40-60%, fata de situatia existenta in acele tari. El a precizat ca este necesar ca o parte din incasarile realizate din comercializarea carburantilor sa fie alocata pentru dezvoltarea capacitatilor de rafinare. Patriciu a adaugat ca doar circa 15% din populatie utilizeaza in mod frecvent un autoturism si considera ca nu este moral ca toti contribuabilii, indiferent de veniturile lor, sa subventioneze posesorii de masini.

Pe de alta parte, Patriciu a subliniat ca reglementarea sectorului de vanzari este necesara pentru reducerea evaziunii fiscale, a produselor contrafacute, pentru stoparea degradarii mediului si, nu in ultimul rand, pentru stoparea furturilor.

Presedintele Rompetrol a afirmat ca pentru dezvoltarea rafinariilor este necesara o cota de 15 centi/litru de carburant, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare de circa 150.000 lei/luna pentru bugetul unei familii. Dinu Patriciu a avertizat ca nealinierea la politica europeana din domeniu va duce la decapitalizarea sectorului de rafinare si distributie, efectul fiind cresterea arieratelor (in primul rand a celor bugetare), rafinariile devenind neatractive pentru investitorii strategici.

Lipseste concurenta autentica

Piata romaneasca de productie a petrolului si a gazelor naturale nu este una autentica si concurentiala, deoarece in domeniul gazelor activeaza doar doi producatori, Romgaz si Petrom, iar in cel al titeiului exista un pseudomonopol al Petrom, a declarat, la conferinta Finmedia, Iuliana Stratulat, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Ea a apreciat ca situatia se va schimba radical in viitorul apropiat prin aparitia unor noi producatori si venirea in Romania a unor companii straine. Stratulat a nominalizat in acest sens companiile Amromco si Schlumberger, implicate in activitati de reabilitare a unor zacaminte aflate in exploatare, precum si prin transferul unor zacaminte aflate la limita exploatarii profitabile, dupa privatizarea Petrom. Sefa ANRM a mentionat ca, pentru prima oara de la intrarea in vigoare a Legii petrolului, agentia ofera pentru concesionare perimetre de exploatare care corespund unor zacaminte marginale, la operarea carora Romgaz si Petrom au renuntat din motive economice. Astfel, firma germana Wintershal va incepe in curand productia de gaze naturale din zacamantul Sighisoara.

Drepturi limitate pentru stat

Stratulat a precizat ca ANRM a elaborat un proiect de modificare a Legii petrolului (promulgata in 1995), prin care va fi eliminat atat dreptul de preemptiune al statului la achizitionarea petrolului extras in Romania, cat si impunerea folosirii cu precadere a utilajelor si a fortei de munca autohtone. O alta modificare stabileste ca redeventa sa fie platita in bani si nu in natura, modificare operata deja printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in 2002.

Chevron si ENI, interesate de Petrom

Grupurile ENI – Italia si Chevron – SUA sunt interesate de privatizarea SNP Petrom, a declarat, ieri, la Roma, in cadrul unui forum economic, Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor. "Am discutat cu ministrul italian al energiei despre implicarea ENI in procesul de privatizare a Petrom, intr-un context legat de planurile ENI in Marea Caspica, deoarece eu cred ca investitorul care doreste sa se implice in business-ul Petrom trebuie sa aiba activitati in zona", a spus Dan Ioan Popescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *