Stiri si noutati

BERD acorda primul imprumut in lei pentru Rom?nia, in valoare de 72,2 milioane RON

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va acorda bancii comerciale Alpha Bank primul imprumut in lei pentru Romania, in valoare de 72,2 milioane RON, echivalent a 20 de milioane de euro, in scopul facilitarii accesului municipalitatilor mici din Romania la surse de finantare.
Creditul face parte din Facilitatea de finantare a municipalitatilor, in valoare de 175 de milioane de euro, agreata de BERD si Uniunea Europeana, cu scopul de a se stimula imprumuturile din patea bancilor comerciale pentru municipalitatile mici si mijlocii din tarile care vor adera la Uniunea Europeana.
"Volumul imprumuturilor pentru municipalitati creste rapid in Romania, dar resursele financiare disponibile pe plan local pentru acest sector sunt foarte limitate", a explicat cu acest prilej directorul pentru Creditarea bancilor din BERD, Jean-Marc Peterschmitt. El a mai explicat ca celelalte banci ar trebui sa urmeze exemplul BRD, din punct de vedere al creditarii cu succes a micilor orase care au stabilitate financiara.
"Municipalitatile locale au si vor avea nevoie de co-finantare pentru fondurile de preaderare si viitoarele fonduri structurale", a afirmat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. El a oferit ca exemplu programul SAMTID de sprijinire a sistemelor de alimentare cu apa in micile orase, BERD si Banca Europeana pentru Investitii cofinantand cu 50 la suta fiecare proiect de investitie din acest program.
"Aceasta facilitare de credit este in concordanta cu strategia Alpha Bank Romania de a promova creditarea in lei", a declarat presedintele executiv Alpha Bank Romania, Christos Giampanos.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *